Διεθνή

Ισραήλ: Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου Pfizer

  • newsroom


Το Ισραήλ άρχισε να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις σε ανοσοκατασταλμένους πολίτες του αυτόν τον μήνα σε ειδικές περιπτώσεις

Το ενδεχόμενο να χορηγήσει μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού στους πιο ηλικιωμένους πολίτες του, ακόμη και πριν από την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εξετάζει το Ισραήλ.

«Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα. Την απόφαση την επωμιζόμαστε εμείς, ενώ δεν έχουμε τη στήριξη του [υπόλοιπου] κόσμου. Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη απόφαση», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Νάχμαν Ας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την υγεία, που φιλοξένησε ο ιστότοπος Ynet.

«Από τη μία θέλουμε να δούμε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και να βασιστούμε στα δεδομένα μας, εξετάζοντας εάν πραγματικά υπάρχει εξασθενημένη ανοσία, και από την άλλη υπάρχει έξαρση και θέλουμε να τη σταματήσουμε», τόνισε ο ίδιος.

Οι αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το αν οι ενισχυτικές δόσεις χρειάζονται για συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες. Η Pfizer, από την πλευρά της, επιδιώκει την έκδοση επείγουσας άδειας από τις αμερικανικές αρχές για μια τρίτη δόση του εμβολίου της, η οποία, όπως λέει, θα βοηθήσει ενδεχομένως τους ανθρώπους να διατηρήσουν υψηλά ποσοστά προστασίας.

Το Ισραήλ άρχισε να προσφέρει ενισχυτικές δόσεις σε ανοσοκατασταλμένους πολίτες του αυτόν τον μήνα σε κατά περίπτωση βάση. Σύμφωνα με τον Νάσμαν Ας, οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες εβδομάδες και πιθανόν θα αφορά ανθρώπους ηλικίας 60 ή 70 ετών και άνω.

«Αναμένουμε να δημοσιεύσουμε πιο αξιόπιστα αποτελέσματα σχετικά με το πρόγραμμά μας για τις ενισχυτικές δόσεις και όλα τα δεδομένα που θα συλλέξουμε θα μοιραστούν στο πλαίσιο των συνεχών συζητήσεων με την FDA, τον ΕΜΑ και άλλες ρυθμιστικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες», είπε η εκπρόσωπος τύπου της Pfizer, Τζέρικα Πιτς, σε δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Υψηλά περιθώρια ανόδου για τις τράπεζες

Νίκος Ταβουλάρης: Από το πλευρό του Νιάρχου μέχρι τις μέρες δόξας και την παρακμή των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Έρευνα: Το 50% των χρηστών του διαδικτύου προτιμά τις online αγορές