Καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα ακόμα κύμα καύσωνα, μια ομάδα εργαζομένων δεν έχει άλλη επιλογή από το να εργαστεί μέσα στη ζέστη: Οι διανομείς που γυρνούν στους δρόμους της πόλης μεταφέροντας παραγγελίες φαγητού.

«Κάνει ζέστη, κάποιες φορές κάνει πραγματικά ζέστη. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Ο Θεός είναι υπεύθυνος για τον καιρό», δήλωσε ο Τζενάρο Γκουαρατσίνο, 47 ετών, που διανέμει φαγητό με το σκούτερ του στην Νάπολη, για την εταιρία Glovo.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν σήμερα στους 34-38 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ευρώπη.

Ωστόσο, οι εργασιακές πρακτικές, όπως το να προσφέρεται κρύο νερό, σκιά και παραπάνω διαλείμματα επί πληρωμή δεν έχουν υιοθετηθεί ή εφαρμοστεί από όλους, με την αγορά διανομής γευμάτων να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που εργάζονται με καθεστώς αυτοαπασχολούμενου.

Τον Ιούλιο, ο δήμαρχος του Παλέρμο στη Σικελία υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία στα άλογα που μεταφέρουν τουρίστες θα δίνονται τουλάχιστον 10 λίτρα νερού ανά ημέρα και θα σταματούν οι περιηγήσεις όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Με τη στήριξη εργατικού συνδικάτου, ο Γκαετάνο Ρούσο, που με το ποδήλατό του διανέμει παραγγελίες φαγητού για την εταιρία Glovo, στράφηκε στη Δικαιοσύνη ζητώντας αντίστοιχη αντιμετώπιση.

«Κοστίζω λιγότερο από ένα άλογο;», φέρεται να δήλωσε ο Ρούσο σε ανακοίνωση του ιταλικού συνδικάτου Nidil CGIL, που εκπροσωπεί εργαζομένους με ευέλικτες μορφές εργασίας. Μετά την προσφυγή, στις 3 Αυγούστου δικαστής έδωσε εντολή να δοθεί στον ποδηλάτη – διανομέα ένα θερμός για κρύο νερό, ηλεκτρολύτες και αντιηλιακό.

Εργατολόγοι υποστηρίζουν ότι τα ατυχήματα είναι πιο συχνά σε ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, ενώ επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι υπερβολικά ζεστές ημέρες που αυξάνουν το κίνδυνο θερμοπληξίας γίνονται όλο και πιο συχνές λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στη Γη.

Διαβάστε ακόμη

Aγγελική Φράγκου: Οι νέες κινήσεις στην επιχειρηματική σκακιέρα του Ομίλου Navios

«Ψηφιακό» μπλοκάρισμα της εφορίας σε μεταβιβάσεις Ι.Χ.

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Το 2022 μόλις το 27,4% των νέων γυναικών θα έχει απασχόληση