«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια», τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του, ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Πέτερ Κάζιμιρ.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη και προέβλεψε τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της έως το 2025, αλλά δεν έδωσε οδηγίες για περαιτέρω κινήσεις πολιτικής, καθώς η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές απαιτεί προσοχή και μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα.

«Ακόμη και τα τρέχοντα γεγονότα στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν αλλάζουν την άποψή μου ότι πρέπει να συνεχίσουμε», δήλωσε ο Κάζιμιρ, ο οποίος είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας. «Γνωρίζω πολύ καλά τη λεπτότητα της κατάστασης… αλλά δεν είμαστε ακόμα στη γραμμή του τερματισμού».

Ο Κάζιμιρ, ωστόσο, δεν έκανε λόγο για αύξηση αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίαση και είπε ότι θα ήταν άχρηστο να κάνει εικασίες για τη συνάντηση της 4ης Μαΐου.

Η ΕΚΤ δεν παρείχε τη συνήθη εκτίμηση κινδύνου για τον πληθωρισμό, αλλά ο Κάζιμιρ είπε ότι κυριαρχεί ο ανοδικός κίνδυνος και ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός προβληματίζει.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, επιταχύνθηκε στο 5,6% τον περασμένο μήνα από 5,3%, υποδεικνύοντας ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας έχουν εισχωρήσει στην ευρύτερη οικονομία και ο πληθωρισμός κινδύνευε να γίνει ανθεκτικός.

Ωστόσο, ο Κάζιμιρ υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί και οι 350 μονάδες βάσης των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούλιο έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.

 

Διαβάστε ακόμη

Γουόρεν Μπάφετ: «Πρέπει να είστε άπληστοι όταν οι άλλοι είναι προσεκτικοί» – Επένδυσε $500 εκατ. μέσα στην κρίση

ΕΥΠ: Στο μικροσκόπιο τα ταξίδια της «Μαρίας Τσάλλα» – Ποιος ήταν ο στόχος της Ρωσίδας κατασκόπου

Τα πιο εντυπωσιακά δεντρόσπιτα στον κόσμο – Πανάκριβες σουίτες μέσα στα δάση για την απόλυτη εμπειρία της Φύσης