Οι κινεζικές αρχές χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας δεδομένων τους, προσπαθώντας να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει αυστηροποιήσει τον έλεγχο της συγκέντρωσης και εξαγωγής δεδομένων με νέους νόμους, κάτι το οποίο έχει δυσκολέψει τις ξένες εταιρείες στο να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Σύμφωνα με πρόσφατη πρόταση, η Cyberspace Administration of China (CAC) ανέφερε πως δεν χρειάζεται καμία εποπτεία εξαγωγής δεδομένων εάν αυτά δεν έχουν χαρακτηριστεί ως «υψηλής σημασίας».

«Η πρόταση της CAC αποτελεί σημάδι πως η κινεζική κυβέρνηση εισακούει τα παράπονα των εταιρειών και τα λαμβάνει υπόψη, κάτι το οποίο είναι θετικό», σημείωσε η Ένωση Εμπορικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. στο CNBC, προσθέτοντας πως «η πρόταση θα βοηθήσει την διεθνή μεταφορά δεδομένων για ορισμένες εταιρείες ενώ θα παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και τον χαρακτηρισμό των δεδομένων αυτών».

Σημειωτέον πως η Ε.Ε. και πολλές επαγγελματικές οργανώσεις έχουν ζητήσει από την κινεζική κυβέρνηση να βελτιώσει τις επιχειρηματικές συνθήκες στη χώρα εδώ και πολύ καιρό.

Η CAC ανέφερε πως τα δεδομένα τα οποία παράγονται μέσω του διεθνούς εμπορίου, της ακαδημαϊκής συνεργασίας, των κατασκευών και του μάρκετινγκ μπορούν να αποστέλονται στο εξωτερικό χωρίς εποπτεία εάν δεν συμπεριλαμβάνουν προσωπικά ή «σημαντικά» στοιχεία.

«Πρόκειται για ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα για το Πεκίνο και την διευκόλυνση την οποία είχε υποσχεθεί πως θα επιφέρει στο επενδυτικό κλίμα», ανέφερε το στέλεχος της Rhodium Group, Ρέβα Γκουτζόν, τονίζοντας πως «το Πεκίνο συνειδητοποιεί πια το οικονομικό κόστος της μυστικότητάς του. Οι πολυεθνικές, ιδιαίτερα αυτές οι οποίες διαχειρίζονται μεγάλο βαθμό δεδομένων και στις οποίες το Πεκίνο βασίζεται για την ανάπτυξή του, δεν μπορούν να λειτουργήσουν με την αβεβαιότητα η οποία χαρακτηρίζει τα ‘σημαντικά δεδομένα’ και να ανησυχούν για το εάν το CAC θα μπορεί να ακυρώνει οποιεσδήποτε μεταφορές δεδομένων όπως και όποτε θέλει».

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί. Τα νέα των επιδρομών των κινεζικών αρχών σε ξένες συμβουλευτικές στις αρχές του έτους πριν από την επιβολή του αντι-κατασκοπευτικού νόμου είχαν δημιουργήσει περαιτέρω ανησυχίες.

«Όταν τα οικονομικά πήγαιναν καλά, το Πεκίνο δεν είχε πρόβλημα με την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών όσον αφορά τα δεδομένα, αλλά τώρα πια τα πράγματα έχουν αλλάξει», ανέφερε η Γκουτζόν.

Το πρόσφατο σχέδιο του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας συμπεριλαμβάνει κινήσεις για τη μείωση των έκτακτων ελέγχων των αρχών σε εταιρείες με μειωμένο πιστωτικό ρίσκο, αλλά και την προώθηση μίας επιχειρηματικής «λεωφόρου» δεδομένων για συγκεκριμένες ξένες επιχειρήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, το στέλεχος της συμβουλευτικής Teneo, Γκάμπριελ Γουίλνταου, ανέφερε πως «οι ξένες επιχειρήσεις δεν έχουν ενθουσιαστεί και τόσο από το πλάνο του Κρατικού Συμβουλίου αφού προχωρά σε γενικόλογες δεσμεύσεις.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο, στην Κίνα τον περασμένο Αύγουστο, η ίδια έκανε έκκληση για διευκόλυνση της λειτουργίας των αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του U.S.-China Business Council, το δεύτερο σημαντικότερο εμπόδιο των μελών της αφορούσε τα δεδομένα, τις προσωπικές πληροφορίες και τους κανονισμούς για την κυβερνοασφάλεια. Το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν οι γεωπολιτικές και διεθνείς σχέσεις.

Αν και οι προτεινόμενες αλλαγές περιορίζουν το εποπτικό ρίσκο, δεν το αποσβένουν εντελώς αφού τα «σημαντικά δεδομένα» παραμένουν απροσδιόριστα και εξαρτώνται από τις αποφάσεις του Πεκίνου, όπως ανέφερε το στέλεχος του Peterson Institute for International Economics, Μάρτιν Κορζέμπα και ο ομόλογός του στο Yale Law School Paul Tsai China Center and New America, Σαμ Σακς. 

Παρ’ όλα αυτά «η κινεζική ηγεσία δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μία πιο διάφανη και προβλέψιμη προσέγγιση όσον αφορά την τεχνολογία, κάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει και σε περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών», όπως τόνισαν.

Στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η Baidu και άλλες κινεζικές εταιρείες μπόρεσαν και προώθησαν τα νέα chatbots τους στο κοινό τον Αύγουστο, μετά από την ενδιάμεση νομοθεσία την οποία επέβαλε το Πεκίνο όσον αφορά την εποπτεία των προγραμμάτων αυτών στις 15 Αυγούστου.

Οι νέοι κανονισμοί για την τεχνητή νοημοσύνη ανέφεραν πως δε θα επιβάλλονται σε εταιρείες οι οποίες δημιουργούν τα προγράμματα όταν αυτά δεν είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντική χαλάρωση από την αυστηρή εποπτεία της πρότασης του περασμένου Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη

Shopflix, ΔΕΗ και Quest διεκδικούν την Κωτσόβολος

UBS: Τα τρία σενάρια για τις αγορές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Πώς θα επιλέγονται οι διοικήσεις στο Δημόσιο – Τα κριτήρια για 600 πρόσωπα και τα τεστ δεξιοτήτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ