Η Κίνα έχει, επιτέλους, ξεκινήσει να λαμβάνει διορθωτικές κινήσεις για την αντιμετώπισης της τριετούς κρίσης που έχει παραλύσει την εγχώρια αγορά ακινήτων της και η οποία επιβαρύνει την πληγείσα από την πανδημία δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Το Πεκίνο έχει, γι αυτόν το λόγο, παροτρύνει τις τράπεζες να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση των κατασκευαστών ακινήτων, όπως αναφέρουν και τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κινεζικές αρχές ενδέχεται να επιτρέψουν στις τράπεζες να προσφέρουν -για πρώτη φορά- μη εξασφαλισμένα βραχυπρόθεσμα δάνεια στις εργολαβικές οι οποίες συμπεριλαμβάνουνται σε μία «λευκή λίστα» 50 μελών. Μεταξύ αυτών και ο γνωστός κινεζικός κολοσσός της Country Garden αλλά και η κρατική China Vanke.

Δεδομένης της έλλειψης εξασφάλισης, τα δάνεια αυτά θα απελευθερώσουν πόρους των εταιρειών για την αποπληρωμή των χρεών τους, όπως αναφέρει το Business Insider.

Eάν τα μέτρα αυτά εγκριθούν, θα αποτελέσουν τη σημαντικότερη κίνηση του Πεκίνου για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού 3,2 τρισ. γουάν ($451 δισ.) το οποίο απαιτείται για την ολοκλήρωση περίπου 20 εκατομμυρίων ημιτελών προπωλημένων ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Nomura.

Σημειωτέον πως η κινεζική αγορά ακινήτων περιδινίζεται σε κρίση από το β’ εξάμηνο του 2021, όταν ξέσπασε η κρίση ρευστότητας της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης κινεζικής εργολαβικής, Evergrande.

Πολλές άλλες εργολαβικές αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα, αθετώντας τις αποπληρωμές των ομολόγων τους και εγείροντας ανησυχίες για επέκταση της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η οικονομία της Κίνας προσπαθεί ακόμα να ορθοποδήσει μετά από την πανδημία, ενώ η ανεργία των νέων έχει φτάσει νέο υψηλό ρεκόρ. Όπως ήταν αναμενόμενο, το πολιτμπιρό του Πεκίνου έχει σταματήσει, πια, να δημοσιεύει τα στοιχεία αυτά.

Τη στιγμή που οι κινεζικές αρχές προσπαθούσαν να περιορίσουν την κερδοσκοπία και τον «πυρετό» της συγκεκριμένης αγοράς, έχουν πια παγιδευτεί ανάμεσα στην κατάρρευσή της και την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, αφού η αγορά ακινήτων και οι συναφείς βιομηχανίες τις οποίες υποστηρίζει συμβάλλουν το 30% του ΑΕΠ της Κίνας. 

Το Πεκίνο προσπαθεί να ενισχύσει τη ζήτηση για ακίνητα, αλλά δεν μπορεί να προσελκύσει την αναγκαία καταναλωτική διάθεση για περαιτέρω δαπάνες στο πλαίσιο της οικονομικής αβεβαιότητας και της μείωσης της αξίας των ακινήτων, όπως ανέφερε και ο οικονομολόγος της GlobalData TSLombard, Ρόρι Γκριν, σε πρόσφατη ανάλυσή του.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γκριν πιστεύει πως το Πεκίνο έχει, πια, ξεκινήσει να παίρνει την κρίση αυτή σοβαρά: «Οι αξιωματούχοι έχουν επιτέλους αρχίσει να δείχνουν σημάδια πανικού, δεδομένης της απειλούμενης ανάπτυξης και τους κινδύνους για επιδείνωση τόσο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αλλά και της ανεργίας. Η ρητορική των αρχών έχει αλλάξει και μία σειρά από σχετικά πιο επιθετικά και ασυνήθιστα μέτρα έχουν αρχίσει να τίθενται επί τάπητος».

Παρά τις ελπίδες αυτές, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι για την αλλαγή ρότας του Πεκίνου και τη στρατηγική της λίστας των εργολαβικών για την επίλυση των προβλημάτων στον τομέα των ακινήτων της χώρας.

«Η Λευκή Λίστα αυτή δε θα καταφέρει να διασώσει την αγορά ακινήτων, η οποία έχει σωρεία προβλημάτων τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει», ανέφερε ο αναλυτής της Mizuho Bank, Βίσνου Βαράθαν, προσθέτοντας πως «οι τράπεζες μπορεί να μην επιλέξουν να χορηγήσουν δάνεια σε παραπαίουσες εργολαβικές, μεταξύ άλλων».

Διαβάστε ακόμα

Σταύρος Ασθενίδης – Κοινωνία της Πληροφορίας: Χρονιά-ορόσημο το 2024 για τα μεγάλα ψηφιακά έργα

Binance: Πώς φτάσαμε στην ενοχή του Τσάνπενγκ Ζάο – Η «ταφόπλακα» για τους crypto-billionaires

Ο Νουρέγιεφ, η οικογένεια Εμπειρίκου και τα φιλιά στο στόμα με τον Σταύρο Νιάρχο – Αθέατες πλευρές της συναρπαστικής ζωής του Ρώσου χορευτή με Έλληνες μεγιστάνες… (pics, vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ