Περαιτέρω πιέσεις αναμένονται στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, τη στιγμή που η μεγαλύτερη παραγωγός ρυζιού Κίνα αντιμετωπίζει περίοδο αυξημένων βροχοπτώσεων και υψηλή πιθανότητα πλημμυρών. 

«Οι βροχοπτώσεις στην βόρεια Κίνα η οποία παράγει και την πλειοψηφία των σιτηρών της χώρας θα περιορίσουν τη σοδειά και θα ασκήσουν περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στην τιμή του ρυζιού», ανέφερε χαρακτηριστικά η Fitch Ratings σε πρόσφατη ανάλυσή της.

Ρύζι

Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό ρυζιού του κόσμου. Οι αρχές της χώρας έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για πιθανότητα δημιουργίας πλημμυρών σε τρεις περιοχές της χώρας οι οποίες παράγουν το 23% της συνολικής εγχώριας παραγωγής ρυζιού.

H δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων τις τελευταίες εβδομάδες, δη του τυφώνα Doksuri ο οποίος έχει πλήξει τα βόρεια της χώρας. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το CNBC, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στο Πεκίνο ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 140 ετών. 

Η Fitch υπογράμμισε πως οι πληγείσες από τον τυφώνα Doksuri περιοχές πρόκειται σύντομα να αντιμετωπίσουν νέο κύμα βροχοπτώσεων, λόγω του επερχόμενου τυφώνα Khanun ο οποίος κινείται προς τα βόρεια. 

Όπως είναι αναμενόμενο, οι πλημμύρες στα χωράφια θα περιορίσουν τη φετινή σοδειά, αν και δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα η συνολική ζημιά που θα προκληθεί.

«Αυτό θα αυξήσει τις εγχώριες τιμές των σιτηρών στην Κίνα και πιθανώς να οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών τροφίμων το β’ εξάμηνο του 2023 για την αντιστάθμιση των απωλειών», σημείωσε η Fitch, προσθέτοντας πως η χώρα ενδέχεται να εισάγει περισσότερο ρύζι, επιδεινώνοντας την παγκόσμια έλλειψη λόγω του εμπάργκο εξαγωγής ρυζιού από την Ινδία και τη μειωμένη παραγωγή από την Ταϊλάνδη. Οι τιμές του ρυζιού βρίσκονται ήδη σε υψηλά δεκαετίας, με τα futures του ακατέργαστου ρυζιού να κυμαίνονται στα $15,98/cwt. 

Eκτός από το ρύζι, η Fitch υπογράμμισε πως θα επηρεαστεί και η παραγωγή άλλων σιτηρών όπως η σόγια και το καλαμπόκι. 

Σιτάρι

Αύξηση κατέγραψαν και οι τιμές του σίτου, μετά από την εμπλοκή ρωσικού πολεμικού πλοίου εναντίον εμπορικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Το τουρκικό εμπορικό πλοίο κατευθυνόταν προς το ουκρανικό λιμάνι του Izmail όταν το ρωσικό πολεμικό έβαλε εναντίον του όταν αυτό «δεν απάντησε σε διαταγή για επιθεώρηση», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας. Το εμπορικό πλοίο αφέθηκε ελεύθερο μετά από την επιθεώρηση, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία όμως δεν ξεκαθάρισε εάν μετέφερε κάτι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το τουρκικό «Sukru Okan» είχε ξεφορτώσει καλαμπόκι στην Ελλάδα και κατευθυνόταν στο λιμάνι του Izmail. Το πλοίο βρίσκεται, πια, αγκυροβολημένο στη Ρουμανία.

Τα futures του σίτου αυξήθηκαν κατά 1,2% πριν καταγράψουν διόρθωση στα $6,50/μπουσέλ τη Δευτέρα. Την περασμένη Παρασκευή, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αύξησε τις εκτιμήσεις του όσον αφορά τις εξαγωγές σίτου από τη Ρωσία στους 48 εκατομμύρια τόνους τη σεζόν 2023-2024. Αυτό σημαίνει πως σχεδόν το 25% του παγκόσμιου σίτου θα προέρχεται από τη Ρωσία, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται για την πιθανή εργαλειοποίηση του αγαθού προς προώθηση των γεωπολιτικών της συμφερόντων. 

Διαβάστε ακόμη

Ιστορικό υψηλό για τα ελληνικά Αirbnb τον Ιούλιο: +35% έναντι του 2019 (γραφήματα)

Αυτόματα η χορήγηση ΑΦΜ σε 500.000 παιδιά 12 ετών – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ενέργεια: Τιμές «υψηλής τάσης» σε ρεύμα και φυσικό αέριο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ