Η κλιματική αλλαγή προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα στην ήδη δύσκολη κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς καφέ. Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και η μείωση των βροχοπτώσεων λειτουργούν ως καταλύτης για την ανατροπή των προβλεπόμενων ποσοτήτων παραγωγής και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση από τις φυτείες καφέ μειώνεται, ενώ οι αγρότες αντιμετωπίζουν αυξημένες δαπάνες για την καλλιέργεια.

Αυτός ο παράγοντας απειλεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κρίση. Οι εκτιμήσεις των ειδικών προβλέπουν ότι οι τιμές του καφέ θα πλησιάσουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κάτι που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα για τους καταναλωτές. Οι οικονομικοί κύκλοι και οι ειδικοί της αγοράς εκφράζουν βαθύτατους φόβους για την εξέλιξη αυτή, καθώς αντιλαμβάνονται τις οικονομικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι λάτρεις του καφέ.

Η παραγωγή καφέ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς οι τιμές του καφέ ρομπούστα έχουν φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Ο καφές, αυτή η παγκοσμίως αγαπημένη απόλαυση, βρίσκεται σε κρίση λόγω προβλημάτων στην παραγωγή, ιδίως στο Βιετνάμ, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο.

Στα 2 δολάρια ανά λίβρα

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Οργάνωση Καφέ (ICO), οι τιμές της ποικιλίας αυτής έχουν αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας τα 2 δολάρια ανά λίβρα, με μια αύξηση 17% μόνο τον περασμένο Απρίλιο. Αυτή η απότομη άνοδος έχει φέρει τις τιμές σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 1979.

Οι δυσκολίες στην παραγωγή καφέ στο Βιετνάμ οφείλονται κυρίως στη χαμηλή συγκομιδή τόσο την τελευταία όσο και την τρέχουσα σεζόν. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει σοβαρά τις περιοχές παραγωγής, μειώνοντας τη διαθεσιμότητα νερού για την άρδευση και προκαλώντας ανησυχίες για τη φετινή παραγωγή. Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Λονδίνο για τον καφέ ρομπούστα έχουν παρουσιάσει αύξηση τιμών, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τη μελλοντική προσφορά.

Η αύξηση των τιμών του καφέ ρομπούστα αναμένεται να επηρεάσει επίσης τις τιμές στα καταστήματα, με πιθανές επιπτώσεις στην καθημερινή οικονομική ζωή των ανθρώπων. Αν και οι ακριβείς επιπτώσεις παραμένουν να διαμορφώνονται, η αύξηση αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και την καθημερινή ζωή των καταναλωτών.

Η μείωση των αποθεμάτων καφέ, λόγω της αύξησης της ζήτησης, στην αγορά επηρεάζει τις τιμές. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές του πράσινου κόκκου ρομπούστα αυξήθηκαν τον Μάρτιο του 2024 κατά 7,8%, ενώ η Βραζιλία, μια άλλη μεγάλη παραγωγός καφέ, είδε τις εξαγωγές της να αυξάνονται δραματικά. Αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν τις ανησυχίες για την παραγωγή και την προσφορά καφέ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Το ξέσπασμα της χονδρεμπορικής τιμής ανοίγει παράθυρο για τσιμπημένες τιμές τον Ιούνιο

Στο στόχαστρο της Εφορίας μεταβιβάσεις και γονικές παροχές

Όμιλος Σαραφίδη: Από ένα κατάστημα, ισχυρός παίκτης στην αγορά οικιακού εξοπλισμού και ειδών ταξιδίου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ