Η μάχη κατά των κουνουπιών αποκτά πλέον χαρακτηριστικά… υψηλής τεχνολογίας. Μια φορητή συσκευή που εντοπίζει τα έντομα και τα εξουδετερώνει με λέιζερ μέσα σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου κερδίζει δημοσιότητα στην Κίνα, συνδυάζοντας τεχνητή νοημοσύνη, προηγμένους αισθητήρες και αυτοματοποιημένη στόχευση.
Το ενδιαφέρον γύρω από τη συσκευή ενισχύθηκε μετά την κυκλοφορία βίντεο από τη λειτουργία της στην Αυτόνομη Νομαρχία Αλτάι, στη βορειοδυτική Κίνα. Οι εικόνες της τεχνολογίας σε δράση προσέλκυσαν γρήγορα την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η μέθοδος διαφέρει σημαντικά από τις συνηθισμένες λύσεις με εντομοαπωθητικά, παγίδες ή ηλεκτρικές συσκευές.
Πίσω από την ανάπτυξή της βρίσκεται η Photon Matrix, εταιρεία με έδρα την Τσανγκζού, στην κινεζική επαρχία Τζιανγκσού. Η συσκευή έχει ήδη περάσει από το στάδιο της τεχνολογικής επίδειξης στην εμπορική αξιοποίηση, με την εταιρεία να καταγράφει ενδιαφέρον όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό.
LiDAR και AI για τον εντοπισμό των κουνουπιών
Η βασική καινοτομία βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο το σύστημα αναγνωρίζει τον στόχο του. Αντί να περιμένει το κουνούπι να πλησιάσει σε κάποια παγίδα, αξιοποιεί έναν συνδυασμό από αισθητήρες LiDAR, τεχνολογία οπτικής αναγνώρισης με τεχνητή νοημοσύνη και αλγόριθμους επεξεργασίας σήματος.
Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να αναγνωρίσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εντόμου, να προσδιορίσει τη θέση του και στη συνέχεια να ενεργοποιήσει το λέιζερ για την εξουδετέρωσή του.
Η ταχύτητα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν. Το σύστημα μπορεί, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, να αναγνωρίσει ένα κουνούπι και να ενεργοποιήσει το λέιζερ μέσα σε μόλις τρία χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Παράλληλα, η εμβέλεια εντοπισμού μπορεί να φτάσει έως τα έξι μέτρα, διευρύνοντας σημαντικά το πεδίο στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συσκευή.
Ο φορητός σχεδιασμός της επιτρέπει διαφορετικά σενάρια χρήσης. Μπορεί να τοποθετηθεί σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε αυλές ή άλλους εξωτερικούς χώρους. Στις πιθανές εφαρμογές περιλαμβάνονται ακόμη οι χώροι κατασκήνωσης, όπου η παρουσία κουνουπιών αποτελεί συχνό πρόβλημα, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
Το σύστημα ασφαλείας που σταματά το λέιζερ
Η χρήση λέιζερ σε μια συσκευή που προορίζεται για οικιακούς και εξωτερικούς χώρους δημιουργεί εύλογα ερωτήματα γύρω από την ασφάλεια. Για τον λόγο αυτό, στον σχεδιασμό έχουν ενσωματωθεί πολλαπλοί μηχανισμοί προστασίας και αυτόματης διακοπής λειτουργίας.
Το σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε, όταν εντοπίζεται άνθρωπος μέσα στην περιοχή λειτουργίας, να διακόπτεται αυτομάτως η εκπομπή του λέιζερ. Η συγκεκριμένη λειτουργία αποσκοπεί στον περιορισμό του ενδεχομένου έκθεσης ενός ατόμου στη δέσμη κατά τη διάρκεια της στόχευσης.
Παράλληλα, η τεχνολογία αναγνώρισης επιχειρεί να διαχωρίζει τα κουνούπια από άλλα αντικείμενα ή παρουσία στον χώρο, προτού ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός εξουδετέρωσης. Έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρησιμοποιείται μόνο για την ταχύτητα στόχευσης, αλλά αποτελεί βασικό μέρος της συνολικής λειτουργίας της συσκευής.
Από την Κίνα στις διεθνείς αγορές
Η συγκεκριμένη εφαρμογή δείχνει παράλληλα πώς τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε πολύ πιο σύνθετα συστήματα περνούν σταδιακά σε καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα. LiDAR, AI και αυτοματοποιημένη οπτική αναγνώριση συνδυάζονται εδώ για την αντιμετώπιση ενός από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του καλοκαιριού.
Η εμπορική προοπτική της τεχνολογίας φαίνεται να υπερβαίνει τα κινεζικά σύνορα. Η Photon Matrix αναφέρει αυξημένη ζήτηση από αγορές του εξωτερικού τους τελευταίους μήνες, καθώς η συσκευή επιχειρεί να τοποθετηθεί ως εναλλακτική λύση στις συμβατικές μεθόδους καταπολέμησης των κουνουπιών.
Το κατά πόσο συστήματα αυτού του τύπου θα αποκτήσουν ευρεία χρήση μένει να φανεί. Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνισή τους αποτυπώνει μια νέα τάση: την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης και των προηγμένων αισθητήρων ακόμη και σε συσκευές καθημερινής οικιακής χρήσης, μεταφέροντας τεχνολογίες υψηλής ακρίβειας σε μια αγορά με δυνητικά πολύ μεγάλο καταναλωτικό κοινό.
Διαβάστε ακόμη
Λαγκάρντ: Η επίσκεψη στη Γενεύη που φουντώνει τα σενάρια αποχώρησης από την ΕΚΤ
Η γερμανική Faller Packaging εξαγοράζει την Paperpack
Ακτοπλοΐα: Aρση του απαγορευτικού και οκτώ δρομολόγια από Ραφήνα και Λαύριο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.