Η Ryanair έχασε την Πέμπτη μια δικαστική μάχη, κατά ενός ισπανικού προγράμματος φερεγγυότητας ύψους 10 δισ. ευρώ για τις εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊου, το οποίο εγκρίθηκε από τις αρχές επιβολής του ανταγωνισμού της ΕΕ το 2020 μία από τις πολλές αγωγές που έχει ξεκινήσει η αεροπορική εναντίον ανταγωνιστών που επωφελούνται από κρατικές ενισχύσεις.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για το καθεστώς το 2020, λέγοντας ότι είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενέκρινε κρατικές ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε αεροπορικές εταιρείες που επλήγησαν από την Covid19 σε όλο το μπλοκ, καθώς και σε εταιρείες άλλων κλαδων.

Σημειώνεται ότι η Ryanair είχε προσβάλει το ισπανικό σύστημα σε κατώτερο δικαστήριο, αλλά έχασε το 2021, με αποτέλεσμα η εταιρεία να προσφύγει στο ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο , με τους δικαστές ωστόσο να απορρίπτουν τα επιχειρήματα της Ryanair. Το Δικαστήριο επικυρώνει την απόφαση της Κομισιόν που ενέκρινε το ταμείο στήριξης της φερεγγυότητας για τις στρατηγικές ισπανικές επιχειρήσεις.

«Ο εξαιρετικός χαρακτήρας και η ιδιαίτερη βαρύτητα των στόχων που επιδιώκει το εν λόγω καθεστώς ενισχύσεων επιτρέπουν το συμπέρασμα ότι επιτεύχθηκε δίκαιη ισορροπία μεταξύ των ευεργετικών αποτελεσμάτων του και των δυσμενών επιπτώσεών του στην εσωτερική αγορά, με αποτέλεσμα να είναι προς το κοινό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Η Ryanair δήλωσε ότι έλαβε υπόψη της την απόφαση και δήλωσε ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη ανακτήσει τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε ανταγωνίστριες εταιρείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτή η κρατική ενίσχυση απορρίφθηκε από το Γενικό Δικαστήριο, δήλωσε η εταιρεία.

«Σε άλλες υποθέσεις που αφορούσαν κρατικές ενισχύσεις του Covid-19, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν η Air France, η KLM, η Lufthansa, η SAS και ορισμένες ιταλικές αεροπορικές εταιρείες ήταν παράνομες», ανέφερε η Ryanair.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να μην έχει διατάξει την ανάκτηση των παράνομων ενισχύσεων, ούτε έχει επιβάλει μέτρα για την αποκατάσταση της ζημίας στον ανταγωνισμό που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Ιταλίας, οι οποίες ευνοούν τις παραδοσιακές τους αεροπορικές εταιρείες έναντι άλλων αεροπορικών εταιρειών της ΕΕ, κατά παράβαση του δικαίου της ΕΕ», ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση είναι οριστική και δεν μπορεί να προσβληθεί με έφεση. Η Ryanair έχει κερδίσει ορισμένες από τις προσφυγές της και έχει χάσει άλλες.

Διαβάστε ακόμη 

PPF: «Τρέχει» έργα προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ – Σε εξέλιξη 448 διαγωνιστικές διαδικασίες (pic)

Το τελικό push για κάλπη (και όχι μπάνιο), το Κασελλάκης ΙΧ κόμμα και ο Τσίπρας,το deal done της ΤΕΡΝΑ, η μάχη για τα κόκκινα της PQH και η προεκλογική αναστολή των σφυριών

Οικογένεια Τσαντίλη: Οδεύουν ξανά προς το σφυρί οι εξοχικές κατοικίες στην Αυλίδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ