Ένας πρώτος γύρος με περιορισμένες κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Ρωσίας που θα αφορούν περισσότερους πολιτικούς, θα τεθεί σε ισχύ σήμερα, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Παράλληλα, θα απαγορεύουν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.

Η ΕΕ επέλεξε να μην επιβάλει κυρώσεις εις βάρος του ίδιου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά αντίθετα να παγώσει τυχόν περιουσιακά στοιχεία που έχουν οι βουλευτές της ρωσικής Κάτω Βουλής, οι οποίοι υπερψήφισαν την αναγνώριση των δύο αυτών περιοχών, και να τους απαγορεύσει να ταξιδεύουν στις χώρες μέλη του μπλοκ.

Τράπεζες που εμπλέκονται στη χρηματοδότηση αυτονομιστικών ενεργειών στην ανατολική Ουκρανία θα μπουν επίσης στο στόχαστρο των κυρώσεων, ενώ οι δύο αποσχισθείσες περιοχές θα εξαιρεθούν από την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις, οι οποίες χθες, Τετάρτη, εγκρίθηκαν επί της αρχής από τους ΥΠΕΞ και επικυρώθηκαν από τους πρεσβευτές σήμερα το πρωί, χρειάζεται ακόμη να λάβουν επίσημη έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών. Αυτό συνήθως είναι μια τυπική διαδικασία και οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ μόλις δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα.

Διαβάστε ακόμη

Οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν: «Στόχος κυβερνοεπιθέσεων η ναυτιλία λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης»

«Χάνονται» φάκελοι ακινήτων στις πολεοδομίες – Απίστευτη ταλαιπωρία στις μεταβιβάσεις

Ιστορικές απώλειες για το ρούβλι – Σε υψηλό τριετίας οι αποδόσεις στα ρωσικά ομόλογα