Στις τάξεις και της Παγκόσμιας Τράπεζας επεκτείνεται η διαμάχη που μαίνεται μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών διεθνώς για τη μείωση της τηλεργασίας και την επιστροφή στα γραφεία. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο διεθνής οργανισμός προσπαθεί να «χρυσώσει το χάπι» στους εργαζόμενους προσφέροντας επιπλέον χρήματα για τα έξοδα μετακίνησης και τους παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο ινδικής καταγωγής Ατζάι Μπάνγκα δρομολογεί σχέδιο για την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, ήδη από τις 5 Σεπτεμβρίου, ήτοι δηλαδή μετά την αμερικανική αργία του Labor Day, που συνήθως συμπίπτει και με το άνοιγμα των σχολείων.

Με τον τρόπο αυτό ο διεθνής οργανισμός θα ευθυγραμμιστεί με την τάση που αναπτύσσεται σε πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις και τράπεζες, όπως η Citigroup, στην οποία ο Μπάνγκα εργάστηκε για πάνω από μια δεκαετία, για τη δραστική μείωση της τηλεργασίας δεδομένου και του τέλους της πανδημίας.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις πλέον θέτουν τον πήχη της παρουσίας στα γραφεία σε τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα και έχουν μάλιστα απειλήσει το προσωπικό με τιμωρητικά μέτρα αν δεν συμμορφωθεί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι δεν τηρούν το πλαφόν.

Το πρόβλημα είναι πως το προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας δυσανασχετεί, γεγονός που η διοίκηση αναγνωρίζει και προσπαθεί να διαχειριστεί, όπως αποδεικνύεται από το εσωτερικό σημείωμα που απέστειλε σε περίπου 16.000 εργαζομένους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το σημείωμα του Μπάνγκα, υπό τον τίτλο «Επιστροφή στα Γραφεία: Ευελιξία και Υποστήριξη» αναγνωρίζει τις ανησυχίες του προσωπικού και το γεγονός ότι προκύπτουν «πολύ συγκεκριμένες προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την επιστροφή στα γραφεία». Αν και για την ώρα δεν φαίνεται να υπαναχωρεί από την πρόθεση του για παρουσία στα γραφεία επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεπίδραση, συνεργασία και φυσική προσέγγιση. Απαιτείται να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι, να συναντήσουμε νέους ανθρώπους στους διαδρόμους, να ανταλλάξουμε ιδέες στο γεύμα, να δεθούμε πίνοντας ένα καφέ» ανέφερε χαρακτηριστικά, προς τους εργαζόμενους ο Μπάνγκα, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία τον περασμένο Ιούνιο.

Πάντως, στο πλαίσιο των νέων μέτρων, η Παγκόσμια Τράπεζα σκοπεύει να τετραπλασιάσει το επίδομα δαπάνης για τα μέσα μεταφοράς, όπως το μετρό, προς τα κεντρικά γραφεία της στην Ουάσιγκτον φτάνοντας το περίπου στα 150 δολάρια. Επίσης σκοπεύει να μειώσει το κόστος χρήσης για τον παιδικό σταθμό που προσφέρει το ίδρυμα προς τους εργαζόμενους με μικρά παιδιά κατά 20%.

Οι αυξήσεις θα δοθούν, με τις σχετικές προσαρμογές στις τοπικές συνθήκες, και στους εργαζόμενους του διεθνούς οργανισμού στο εξωτερικό, στα πάνω από 100 γραφεία που αριθμεί διεθνώς.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Γιατί παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές (γραφήματα)

Απάτη με εικονικά τιμολόγια: Η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε κύκλωμα με λεία 48 εκατ. ευρώ

Κιγιοσάκι: Μπάφετ και Μπέρι ετοιμάζονται για το επόμενο κραχ στις αγορές 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ