Οι Γουόρεν Μπάφετ και Μάικλ Μπέρι είναι έτοιμοι και αναμένουν την απότομη πτώση των αγορών έτσι ώστε να ανακαλύψουν εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες, υποστήριξε ο συγγραφέας του βιβλίου «Rich Dad Poor Dad», Ρόμπερτ Κιγιοσάκι. 

«Ο Μπάφετ έχει βάλει στην άκρη περίπου $147 δισεκατομμύρια. Έχει επενδύσει κυρίως σε βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα», ανέφερε ο Κιγιοσάκι, προσθέτοντας πως «ο γνωστός από το The Big Short, Μάικλ Μπέρι, έχει ήδη ξεκινήσει να σορτάρει την αγορά αυτή τη στιγμή. Οι δύο γνωστοί επενδυτές αυτοί είναι έτοιμοι να ποντάρουν πολλά».

Η Berkshire Hathaway του Μπάφετ πούλησε συνολικά $8 δισ. μετοχών και περιόρισε τις επαναγορές της το προηγούμενο τρίμηνο, κάτι το οποίο αύξησε τη ρευστότητά της στα $147 δισεκατομμύρια. 

Την ίδια στιγμή, η Scion Asset Management του Μάικλ Μπέρι φαίνεται πως είχε «put» options στα SPDR S&P 500 ETF Trust και Invesco QQQ Trust στα τέλη Ιουνίου. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Business Insider, τα ETFs αυτά ακολουθούν τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq-100 αντίστοιχα. Οι οπτιόν του Μπέρι σημαίνουν πως θα έχει κέρδη εάν υπάρξει πτώση των μετοχών.

Ο Μπάφετ, από την πλευρά του, δεν έχει προβλέψει ένα κραχ των αγορών, αλλά έχει πουλήσει μετοχές καθαρής αξίας $33 δισ. και έχει αυξήσει τη ρευστότητα της Berkshire Hathaway κατά $38 δισ. τα τρία τελευταία τρίμηνα. Ο γνωστός επενδυτής έχει αρκετά «πυρομαχικά», πια, έτσι ώστε να επενδύσει σημαντικά στην αγορά εάν αυτή καταγράψει πτώση, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν σύναψε συμφωνίες με τις Goldman Sachs, General Electric και πολλές άλλες. 

Όσο για τον Μπέρι, έχει προειδοποιήσει πως έχει δημιουργηθεί ιστορική «φούσκα» ενώ προέβλεψε την «μητέρα όλων των κραχ». Τα πρόσφατά του σορτ έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού ο Μπέρι ήταν ένας από τους πρώτους ο οποίος προέβλεψε επιτυχώς και βγήκε κερδισμένος από την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ το 2008. Όπως ακριβώς και ο Μπάφετ, ο Μπέρι έχει την ικανότητα να ανακαλύπτει και να επενδύει σε υποτιμημένες εταιρείες, ενώ έχει κερδοφορία κατά τη διάρκεια των sell-offs.

O Κιγιοσάκι υποστηρίζει πως ο Μπάφετ έχει συγκεντρώσει πακτωλό χρημάτων και ο Μπέρι έχει ποντάρει εναντίον των δεικτών επειδή αναμένουν πτώση των μετοχών. Αν και ο πρώτος μπορεί, απλά, να μην έχει βρει κάτι στο οποίο θέλει να επενδύσει και ο Μπέρι θέλει απλά να προστατεύσει το χαρτοφυλάκιό του, είναι ξεκάθαρο πως και οι δύο αναμένουν πως η αγορά πρόκειται σύντομα να καταγράψει δραματική πτώση. 

Διαβάστε ακόμη

Σεπτέμβριο «ανοίγουν» οι αιτήσεις για το Market Pass 2

Shaul Schneider (Ashdod Port): Πώς θα συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Jet2: Επιμηκύνει τη σεζόν του 2024 σε Κρήτη και Ρόδο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ