Η Tesla φαίνεται ότι έπεισε μια στρατιά μικροεπενδυτών και μεγάλων κεφαλαίων να επικυρώσουν το πακέτο αμοιβών του Έλον Μασκ ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων, Τώρα έρχεται το δυσκολότερο μέρος: να πείσει έναν ήδη επιφυλακτικό δικαστή του Delaware να αναγνωρίσει τη συμφωνία αυτή.

Όπως μετέδωσε και το newmoney.gr, o Μασκ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ της έγκρισης του επίμαχου πακέτου αμοιβών ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων και της μεταφοράς της νόμιμης έδρας της κατασκευάστριας εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων στο Τέξας.

Ο Μασκ είναι η κινητήρια δύναμη της Tesla και υπεύθυνος για πολλές από τις επιτυχίες της, γεγονός που οδήγησε σε έντονη υποστήριξη του πακέτου αμοιβών, ιδίως μεταξύ των μικρομετόχων.

Προτού η Tesla μπορέσει να δώσει μετοχές στον Μασκ, πιθανότατα θα περάσουν μήνες δικαστικής διαμάχης σχετικά με την ψηφοφορία επικύρωσης του πακέτου αμοιβών, τέσσερις μήνες μετά την ακύρωση του αρχικού σχεδίου από δικαστήριο του Delaware.

Σύμφωνα με το Reuters, ένα τελικό νομικό αποτέλεσμα υπέρ του Μασκ δεν είναι βέβαιο και δεν θα είναι γρήγορο.

Η δικαστής Καθλίν Μακόρμικ του δικαστηρίου Delaware’s Court of Chancery ακύρωσε το πακέτο αμοιβών τον Ιανουάριο, επειδή διαπίστωσε ότι ο Μασκ ήλεγχε αθέμιτα τη διαδικασία του διοικητικού συμβουλίου το 2018 για τη διαπραγμάτευσή του. Αποφάνθηκε επίσης ότι η Tesla απέτυχε να ενημερώσει πλήρως τους επενδυτές προτού το ψηφίσουν.

«Μια ψηφοφορία από τους μετόχους δεν θα προκαλούσε αυτόματη αντιστροφή της απόφασης της Μακόρμικ. Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε η Σαμάνθα Κρίσπιν της δικηγορικής Baker Botts.

Σύμφωνα, όμως, με την Tesla, η ψηφοφορία των μετόχων ουσιαστικά επιδιόρθωσε τις παραλείψεις της ψηφοφορίας των μετόχων του 2018, αποκαλύπτοντας τεράστιες ποσότητες πληροφοριών στους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της Μακόρμικ.

Η Tesla υποστήριξε ότι διόρθωσε και το πρόβλημα της κυριαρχίας του Μασκ στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του πακέτου αμοιβών. Δημιούργησε μια ειδική επιτροπή που τελικά αποτελούνταν μόνο από την Καθλίν Ουίλσον-Τόμσον, ένα ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, η οποία εξέτασε τη συμφωνία του 2018 και αποφάσισε ότι ήταν προς το συμφέρον των μετόχων.

Η Tesla αναγνώρισε επίσης ότι μια ευνοϊκή επικύρωση ενδέχεται να μην επιλύσει τη διαμάχη για το πακέτο αμοιβών. Η επικύρωση θεωρείται κυρίως ως εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων, όπως τεχνικές δυσλειτουργίες σε εταιρικά έγγραφα.

Πολλοί μεγαλομέτοχοι και ορισμένοι απλοί μέτοχοι ψήφισαν κατά του πακέτου αμοιβών, απογοητευμένοι από το μέγεθός του, την επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Tesla και τον αυξανόμενο κατάλογο των παράλληλων επιχειρηματικών κινήσεων του Μασκ, συμπεριλαμβανομένης της SpaceX, τις αποφάσεις του όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη νευροεπιστήμη και τη διάνοιξη τούνελ μέσω της εταιρείας Boring Company.

Τουλάχιστον ένας μέτοχος έχει ήδη καταθέσει αγωγή εναντίον της ψηφοφορίας. Η αγωγή στο Δικαστήριο του Delaware από τον επενδυτή της Tesla, Ντόναλντ Μπολ, κατηγορεί τον Μασκ ότι χρησιμοποίησε «τακτικές ισχυρής πίεσης και εξαναγκασμού» για να εγκριθεί το πακέτο αμοιβών του. Επικαλέστηκε μηνύματα του Μασκ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος τόνιζε πως δεν αισθανόταν άνετα να μετατρέψει την Tesla σε ηγέτη του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης, εκτός αν κατείχε το 25% της εταιρείας, σχεδόν διπλάσιο από το σημερινό ποσοστό του.

Παρ’ όλα αυτά, η Tesla και ο Μασκ πιθανότατα θα υποστηρίξουν ότι ο δισεκατομμυριούχος επιτρέπεται να εκφράσει την επιθυμία του να εγκαταλείψει την εταιρεία.

Ο καθηγητής του Columbia Law School, Ζοχάρ Γκοσέν, πιστεύει ότι η απόφαση του δικαστηρίου του Delaware θα πρέπει να αντιστραφεί μετά από μια θετική ψήφο, αλλά αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι πολύ ασυνήθιστη.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε το πώς θα αποφανθεί το δικαστήριο, επειδή υπάρχει πάρα πολύς θόρυβος γύρω από αυτή την απόφαση. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Tesla θα επιτύχει στην έφεσή της», δήλωσε ο Γκοσέν.

Διαβάστε ακόμη

Τρία σενάρια για τις μισθώσεις τύπου Airbnb

Trade Estates: Φετινός στόχος τα 33-35 εκατ. ευρώ έσοδα από μισθώματα

ΑΠΕ: Οι φόβοι και τα sos των επιχειρηματιών αιολικής ενέργειας για την αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ