Πτώση εμφάνισαν οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, σε ακόμη μία ένδειξη της ανθεκτικής αγοράς εργασίας, η οποία εξακολουθεί να «αγνοεί» τις επιπτώσεις από την επιθετική σύσφιγξη της κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve). 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 1.000 και διαμορφώθηκαν σε 194.000 για την εβδομάδα 5 – 11 Φεβρουαρίου. 

Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων ανήλθε σε 189.500 αιτήσεις εβδομαδιαίως, με τον συνολικό αριθμό όσων δικαιούνται επίδομα ανεργίας να αυξάνεται κατά 16.000 και να φθάνει σε 1.696.000. 

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας, η οποία παραμένει αρκετά εύρωστη. 

Κι αυτό, μάλιστα, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve, οι οποίες αποσκοπούν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού.  

Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 6,4% τον Ιανουάριο, δηλαδή άνω των εκτιμήσεων που ανέμεναν επιβράδυνση στο 6,2%.  

Αυτή η εξέλιξη, όπως είναι εύλογο, προλειαίνει το έδαφος για ακόμη μία αύξηση επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίαση του Μαρτίου, ιδίως από την στιγμή που η οικονομία εμφανίζει υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας στις σφιχτές νομισματικές συνθήκες. 

Αυτήν τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο της Fed κυμαίνεται στο εύρος 4,5% – 4,75%, με τους αναλυτές να μην αποκλείουν μια άνοδο κοντά ή και άνω του 5% έως τα τέλη του α’ εξαμήνου.  

Διαβάστε ακόμη

Οι δόσεις και τα πανηγύρια στο Μαξίμου, η Τρ. Πειραιώς κάνει νέα δημόσια πρόταση στη MIG, ο Εξάρχου μιλάει με τον Μακέδο και ο δήμος… ξέχασε ένα πρόστιμο

Αλέξανδρος Τσιλφίδης, Ηλίας Κοκκίνης (Accusonus): Από ένα ημιυπόγειο στην Πάτρα στο… ρετιρέ του Facebook

Το σπίτι της επικής κρεοφαγίας – Σπάνιες κοπές στην εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα