Σε πρόσφατή του συνέντευξη στη Washington Post, o Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy τόνισε πως «η κρισιμότερη κύρωση  κατά της Ρωσίας θα είναι το κλείσιμο των συνόρων στους Ρώσους. Μέχρι να αλλάξουν τη νοοτροπία τους, μπορούν να παραμείνουν στη χώρα τους».

Η πρόταση αυτή έχει την υποστήριξη της πρωθυπουργού της Εσθονίας Kaja Kallas η οποία προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter τονίζοντας πως «η επίσκεψη στην Ευρώπη αποτελεί προνόμιο και όχι ανθρώπινο δικαίωμα. Ήρθε η ώρα για να σταματήσουμε τον τουρισμό από τη Ρωσία. Σταματήστε να προσφέρετε τουριστικές βίζες στους Ρώσους».

Σε παρόμοιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις της πρωθυπουργού της Φινλανδίας Sanna Marin στο κανάλι YLE: «Η επιθετικότητα και ο βάναυσος πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία δεν είναι σωστός. Οι Ρώσοι θα μπορούσαν, εάν το επιλέξουν, να ζήσουν μία κανονική ζωή, να επισκεφτούν την Ευρώπη, να κινούνται ελεύθερα».

Σημειωτέον πως η Ε.Ε. απαγόρευσε τις πτήσεις από και προς τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η τελευταία σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και του Ελσίνκι διέκοψε τη λειτουργία της τον Μάρτιο, αν και οι Ρώσοι μπορούν να μεταβούν στη Φινλανδία οδικώς.

Η Φινλανδία πρόσφατα παρουσίασε πλάνο μείωσης του αριθμού τουριστικής βίζας προς τους Ρώσους αν και μελετά, νομικά, το θέμα πλήρους απαγόρευσης. Σε αντίθεση, οι χώρες της Σένγκεν που συνορεύουν με τη Ρωσία όπως η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Πολωνία έχουν αλλάξει τους κανονισμούς της παροχής τουριστικής βίζας δραματικά.

Όλες, όμως, έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη για μία απόφαση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αφού η βίζα μίας χώρας δεν μπορεί να γίνει μη αποδεκτή από τις υπόλοιπες.

Ο Υπουργός Τουρισμού της Βουλγαρίας, Ilin Dimitrov ανέφερε πρόσφατα πως πάνω από 50.000 Ρώσους, ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, επισκέφθηκαν τη χώρα μέσω Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο, τονίζοντας πως «τα εμπόδια και τα ακριβά εισιτήρια δεν τους σταματούν».

Οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν το θέμα αυτό κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στην Τσεχία στα τέλη Αυγούστου.

Σε αντίθεση με τη Φινλανδία και την Εσθονία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιτίθενται στο πλάνο. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, χώρες με ιστορικές σχέσεις με τη Ρωσία όπως η Ουγγαρία θα αντιτεθούν σθεναρά σε πιθανή απαγόρευση, ενώ χώρες όπως η Γερμανία με μεγάλες κοινότητες Ρώσων τονίζουν πως μία πιθανή άρση της τουριστικής βίζας θα χωρίσει οικογένειες και θα τιμωρήσει τους αντιφρονούντες του πολέμου που έχουν ήδη επιστρέψει στη Ρωσία μετά από πρόσφατη επίσκεψή τους.

Η Κομισιόν, από την πλευρά της, αμφισβητεί τη λογική μαζικής απαγόρευσης της τουριστικής βίζας αφού -όπως υποστηρίζει- ορισμένα γκρουπ επισκεπτών όπως μέλη οικογενείας, δημοσιογράφοι και αντιφρονούντες θα πρέπει να λαμβάνουν βίζα σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Όσο για τη Ρωσία και τον Dmitry Peskov «οποιαδήποτε έκκληση εκ μέρους της Ουκρανίας για αποκλεισμό των Ρώσων και της Ρωσίας από την Ε.Ε. δεν έχει κανένα μέλλον», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «παράλογο».

Τεράστιο το πλήγμα για τα τουριστικά έσοδα

Οι χώρες της ΕΕ που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η Γερμανία, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Φέτος, η Γερμανία εκτιμάται ότι, λόγω του πολέμου, θα φιλοξενήσει 552.910 λιγότερους Ρώσους τουρίστες και η Ελλάδα 303.843 λιγότερους.

Για την Ελλάδα, η Ρωσία μεμονωμένα σαν χώρα αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη «πηγή», τόσο από πλευράς όγκου τουριστών, όσο και εσόδων. Η Ρωσία διατηρεί σταθερά τη θέση αυτή, πίσω από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Αν «περάσει» τελικά η απαγόρευση της εισόδου των Ρώσων τουριστών το πλήγμα για τουρισμό και έσοδα θα είναι φυσικά μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το 2019, που αποτέλεσε  χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο με τα συνολικά έσοδα να φθάνουν στα 18,179 δισ. ευρώ και οι εισερχόμενοι τουρίστες να σπάζουν το φράγμα των 31 εκατ. (31,348 εκατ.), την Ελλάδα επισκέφθηκαν 583.000 Ρώσοι τουρίστες και τα έσοδα από αυτούς ανήλθαν στα 533 εκατ. ευρώ.

Το 2021, τα έσοδα από τους τουρίστες προερχόμενους από τη Ρωσία, έκαναν άλμα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα της τάξεως του 705,2%, διαμορφούμενα στα 115 εκατ. ευρώ, από 120.000 αφίξεις (365,3% αυξημένες σε σχέση με το 2020).

Διαβάστε ακόμη:

Ελ Εριάν: Η Fed δε θα επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων της (vid)

Η Ρωσία… αντικαθιστά Coca Cola, Fanta και Sprite – Τι θα πίνουν πλέον οι Ρώσοι

Βρετανία: Επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας τμήματα της χώρας – Στέρεψε η πηγή του Τάμεση