Διεθνή

Νότια Οσετία: Προκηρύσσει δημοψήφισμα για την ένωσή της με τη Ρωσία (upd)

  • newsroom


Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά τον πόλεμο - αστραπή με τη Γεωργία, τον Αύγουστο 2008

Στην ανακοίνωση ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα στις 17 Ιουλίου 2022 με το ερώτημα της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία, προχώρησε απόψε ο «Πρόεδρος» της αποσχισθείσας από τη Γεωργία επαρχίας της Νότιας Οσετίας.

Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, σύμφωνα με το οποίο ο Ανατόλι Μπιμπίλοφ έκανε την παραπάνω ανακοίνωση μέσω διατάγματος.

«Επιστρέφουμε στο σπίτι», σχολίασε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Telegram. «Ήρθε η ώρα να ενωθούμε όλοι μαζί. Η Νότια Οσετία και η Ρωσία θα είναι μαζί. Είναι η αρχή μιας νέας, σπουδαίας ιστορίας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας μετά τον πόλεμο – αστραπή με τη Γεωργία, τον Αύγουστο του 2008.

Η Ρωσία παρέχει οικονομική στήριξη στις δύο περιοχές, πρόσφερε τη ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους τους, ενώ χιλιάδες στρατιώτες σταθμεύουν εκεί.

Η μικρή, ορεινή επαρχία, έχει πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκους και συνορεύει με τη Βόρεια Οσετία, η οποία αποτελεί τμήμα της Ρωσίας.

Ο Ανατόλι Μπιμπίλοφ δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στο αξίωμα του «Προέδρου» στις αρχές του μήνα και η Μόσχα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάδοχός του, Αλάν Γκαγκλόγιεφ, θα κατάφερνε να διασφαλίσει τη «συνέχεια» στις σχέσεις της περιοχής με τη Ρωσία. Η εκλογική επιτροπή έχει ορίσει την 24η Μαΐου ως την ημέρα παράδοσης της εξουσίας.

Στις 30 Μαρτίου ο απερχόμενος «Πρόεδρος» Μπιμπίλοφ είχε προαναγγείλει ότι η Νότια Οσετία σχεδίαζε στο εγγύς μέλλον να ενωθεί με τη Ρωσία. Η Γεωργία καταδίκασε τότε την πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος, ως απαράδεκτη.

Όπως και στη ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία χρησιμοποίησε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών και τη χορήγηση υπηκοότητας στους κατοίκους τους για να διατηρήσει την ένοπλη παρουσία της σε περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τις οποίες θεωρεί τμήμα της σφαίρας επιρροής της.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, τρεις ημέρες αφότου αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή κρίση: Το ρωσικό προϊόν που απειλεί να βάλει νέα… φωτιά στην τιμή της βενζίνης

Τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν και Σοϊγκού – Οι ΗΠΑ ζητούν εκεχειρία στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Ο Μακρόν πρότεινε να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη στον Πούτιν για να λήξει ο πόλεμος