Ο 43χρονος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, παντρεύτηκε την κατά δέκα χρόνια νεότερή του Φράνκα Λέφελντ, δημοσιογράφο στην εφημερίδα Die Welt, μπροστά σε εκλεκτούς προσκεκλημένους στον ονομαζόμενο «γάμο της χρονιάς».

Για τον Λίντνερ ήταν ο δεύτερος γάμος. Λέγεται ότι η πρόταση γάμου είχε γίνει σε ελληνικό εστιατόριο του Βερολίνου το περασμένο φθινόπωρο, ενώ το αρχικό σχέδιο του ζευγαριού ήταν να παντρευτεί στην μαγευτική Τοσκάνη το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα σχέδια άλλαξαν και επελέγη η νήσος Ζιλτ στη Βόρεια Θάλασσα για λόγους ασφαλείας, αλλά και …οικονομίας.

«Τριήμερος εορταστικός μαραθώνιος»

Οικονομία στο Ζιλτ; Πρόκειται για τον πιο ακριβό τουριστικό προορισμό της Γερμανίας, που προσελκύει γνωστούς πολιτικούς και αστέρες του θεάματος, με τις τιμές των εξοχικών κατοικιών να φτάνουν τις 20.000 ευρώ ανά τ.μ. Κι όμως, το επιχείρημα της «οικονομίας» έχει νόημα. Από τότε που έγινε υπουργός ο Κρίστιαν Λίντνερ έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία του σε 24ωρη βάση. Μία προσωρινή «μετακόμιση» του υπουργικού συμβουλίου στην μακρινή Τοσκάνη θα ήταν ένα οργανωτικά δύσκολο εγχείρημα με δυσθεώρητο κόστος, ενώ στην απομονωμένη και γνώριμη σε όλους νήσο Ζιλτ η γερμανική αστυνομία είχε εύκολο έργο. Ακόμη κι έτσι όμως, ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ επικρίνουν το γεγονός ότι τα μέτρα ασφαλείας πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα ο θεολόγος και φιλόσοφος Ματίας Βιρτ δηλώνει στην εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger ότι φανερώνει «έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας» ο πολυτελής γάμος ενός υπουργού, ο οποίος έχει εξαγγείλει περικοπές σε επιδόματα ανεργίας για μακροχρόνια ανέργους.

Για «τριήμερο εορταστικό μαραθώνιο» κάνει λόγο το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA). Η αρχή έγινε την Πέμπτη με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο του Ζιλτ, την Παρασκευή ακολούθησε γαμήλιο γλέντι, ενώ το Σάββατο το ζεύγος και οι καλεσμένοι ξανασυναντήθηκαν στη γραφική εκκλησία του Αγίου Σεβερίνου για τον θρησκευτικό γάμο. Τη νύφη οδήγησε στην εκκλησία ο πατέρας της σε μία ανοιχτή, ανθοστολισμένη Porsche Targa. Η ίδια έκλεψε τις εντυπώσεις, φορώντας εξώπλατο λευκό νυφικό, βρετανικής προέλευσης. Ο γαμπρός εμφανίστηκε με γαλάζιο κουστούμι και διακριτική ασημί γραβάτα. Στη συνέχεια ετελέσθη το μυστήριο. Ή μήπως όχι;

Στην τακτική στήλη της για την εφημερίδα Bild η πρώην επικεφαλής της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία, Μαργκότ Κέσμαν, απεφάνθη ότι στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για θρησκευτικό γάμο, από τη στιγμή που τόσο ο γαμπρός όσο και η νύφη είχαν αποχωρήσει παλαιότερα, με δική της απόφαση, από την Εκκλησία, δηλώνοντας δημοσίως ότι δεν αισθάνονται να είναι χριστιανοί. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζει η πρώην επίσκοπος, «η εκκλησία εκφυλίζεται σε φθηνή αίθουσα εκδηλώσεων». Υπάρχει όμως και ο αντίλογος: «Πράγματι η Εκκλησία της Βόρειας Γερμανίας προβλέπει ότι για να τελεσθεί θρησκευτικός γάμος θα πρέπει τουλάχιστον ένας εκ των δύο νεονύμφων να είναι μέλος της Εκκλησίας, ωστόσο επιτρέπονται και εξαιρέσεις, οι οποίες εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια του ιερέα», επισημαίνει ο επίσκοπος του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν.

 

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle