Προ τον πυλών βρίσκεται η θέσπιση του ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή 15%, με το 2024 να φαίνεται να είναι η καταληκτική χρονιά, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η συμφωνία βασίζεται σε δύο πυλώνες, με τον πρώτο να προβλέπει τη δυνατότητα φορολογίας μέρους των εσόδων που έχουν οι 100 μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις από τις χώρες, όπου έχουν παραχθεί αυτά. Ο δεύτερος πυλώνας προβλέπει τη φορολογία όλων των επιχειρήσεων – που έχουν τζίρο μεγαλύτερο από 750 εκατ. ευρώ. Η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος έχει ως στόχο «να επιτρέψει μεγαλύτερη εμπλοκή των πολιτών, επιχειρήσεων και κοινοβουλίων που θα πρέπει τελικά να επικυρώσουν τη συμφωνία», αναφέρει ανακοίνωση του ΟΟΣΑ.

 Είναι σημαντικό η εφαρμογή της συμφωνίας να γίνει σωστά

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όσο το δυνατόν ταχύτερα για να ολοκληρώσουμε το έργο αυτό, αλλά θα πάρουμε και όσο χρόνο χρειάζεται για να είναι σωστοί οι κανόνες, οι οποίοι θα διαμορφώσουν τις διεθνείς φορολογικές ρυθμίσεις για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι σημαντικό να γίνουν αυτές σωστά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.

Η δυσκολία να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας το 2023 έγινε ξεκάθαρη ξανά πρόσφατα, όταν η Ουγγαρία έβαλε βέτο στη σχετική οδηγία της ΕΕ κατά τη συζήτηση που έγινε στο Ecofin.

Στόχος της συμφωνίας είναι να αποτραπεί η φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, μέσω της μεταφοράς των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Το νέο φορολογικό σύστημα έρχεται σε μία κρίσιμη φάση, όπου οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν αυξημένα έσοδα για να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες δαπάνες τους λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Τρίτη ακριβότερη χώρα η Ελλάδα στην ΕΕ στο κόστος χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας

Ρεκόρ 40 ετών θα καταρρίψει ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Schwabe Hellas: Το ελληνο-γερμανικό joint venture που κατέληξε στο ηλεκτρονικό σφυρί (pic)