Τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων δεν είναι οι μόνοι δείκτες που σηματοδοτούν μία οικονομική ύφεση. Υπάρχουν πολλοί, άγνωστοι στο ευρύ κοινό, δείκτες οι οποίοι θα μπορούσαν, βάσει σωστής ανάλυσης να υποδείξουν τα στοιχεία αυτά.

Η ανησυχία για μια οικονομική ύφεση έχει αυξηθεί πρόσφατα, λόγω κυρίως του πολέμου στην Ουκρανία, του πληθωρισμού, και των πλάνων των κεντρικών τραπεζών για σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής η οποία θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Οι φόβοι αυτοί αντικατοπτρίζονται στην αμερικανική αγορά ομολόγων μέσω της αναστροφής της καμπύλης αποδόσεων η οποία αποτελεί -ιστορικά- ένδειξη επερχόμενης ύφεσης. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ξεπουλούν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα αμερικανικού δημοσίου τους και να επενδύουν σε μακροπρόθεσμα, οδηγώντας την απόδοση του 2ετούς ομολόγου σε υψηλότερα επίπεδα από αυτή του 10ετούς.

Παρά τις ενδείξεις αυτές, αρκετοί οικονομικοί αναλυτές έχουν υπογραμμίσει πως η αναστροφή της καμπύλης μπορεί να μην αποτελεί σημάδι επερχόμενης ύφεσης, δεδομένων των υποστηρικτικών στοιχείων της αγοράς εργασίας, των καταναλωτικών εξόδων και λοιπών, άγνωστων δεικτών.

Ιδού η λίστα των ανορθόδοξων δεικτών αυτών, σύμφωνα με το πρακτορείο CNBC: 

«Δείκτης ουρανοξυστών»

Ο Βρετανός οικονομολόγος Andrew Lawrence πρωτοπαρουσίασε τον «δείκτη ουρανοξυστών» το 1999. Ο δείκτης αυτός συνδέει την κατασκευή των ψηλότερων κτιρίων ανά τον κόσμο με την πιθανότητα οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Lawrence στη ΜΚΟ Council on Tall Buildings and Urban Habitat, βάσει των ιστορικών στοιχείων από το 19ο αιώνα και ύστερα, ο αναλυτής ανακάλυψε συσχετισμούς μεταξύ του δείκτη και των οικονομικών κρίσεων. Παραδείγματα της θεωρίας του αποτελούν η κατασκευή των Chrysler Building και Empire State Building στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Κραχ.

O Lawrence υποστηρίζει πως η ολοκλήρωση των ουρανοξυστών αυτών συνήθως «αποτελεί το κύκνειο άσμα μιας πυρετώδους περιόδου οικοδόμησης».

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφατα ολοκληρωθέντες ουρανοξύστες, ο πύργος Merdeka 118 στην Κουάλα Λουμπούρ ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2021 και είναι πια το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Παράλληλα ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του νεοϋορκέζικου Steinway Tower, του «λεπτότερου» ουρανοξύστη του κόσμου και υψηλότερου κτιρίου στο δυτικό ημισφαίριο.

«Δείκτης ανδρικών εσωρούχων»

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Fed, Alan Greenspan, ο δείκτης που πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές είναι αυτός των… ανδρικών εσωρούχων. Ο γνωστός οικονομολόγος ανέφερε σε συνέντευξή του το 2008 πως τα ανδρικά εσώρουχα αποτελούν τα τελευταία ρούχα που θα θελήσουν να αγοράσουν οι άντρες σε περίπτωση δυσπραγίας. Ο Greenspan υπογράμμισε πως ο δείκτης της αγοράς ανδρικών εσωρούχων παραμένει σταθερός αλλά μειώνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

«Δείκτης ποδόγυρου»

Ο «δείκτης του ποδόγυρου» δημιουργήθηκε πριν από έναν αιώνα στο Wharton Business School από τον οικονομολόγο George Taylor. H θεωρία του Taylor υποστηρίζει πως το μέγεθος του κάτω μέρους της φούστας των γυναικών κονταίνει όταν η οικονομία τα πάει καλά, και μακραίνει όταν υπάρχει οικονομική ύφεση. Ως παραδείγματα της θεωρίας φέρονται οι κοντές φούστες της δεκαετίας του 1920 και τα μίνι της δεκαετίας του ‘60. 

Προφανώς, η θεωρία αυτή έχει πολλούς επικριτές. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με έρευνα του 2010 από το Erasmus School of Economics Econometric Institute της Ολλανδίας με δείγματα από το 1921 μέχρι το 2009, οι αναλυτές ανέφεραν πως «ο αστικός μύθος φαίνεται πως αποδεικνύεται αλλά έχει καθυστέρηση 3 ετών σε σχέση με τις οικονομικές κρίσεις».

«Δείκτης κραγιόν»

Ο πρόεδρος της Εstee Lauder, Leonard Lauder δημιούργησε τον «δείκτη κραγιόν» κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2001, υποστηρίζοντας πως οι γυναίκες αυξάνουν τα έξοδά τους σε μικρά και σχετικά φθηνά αγαθά πολυτελείας σε περιόδους δυσπραγίας.

Παρ’ όλα αυτά, η θεωρία του Lauder δεν αποδείχθηκε σωστή κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας, όταν οι πωλήσεις για makeup κατέγραψαν πτώση λόγω των lockdowns.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στελέχους της AJ Bell, Russ Mould, στο πρακτορείο CNBC «οι επενδυτές δε θα πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους στους δείκτες αυτούς, αλλά καλό θα ήταν να τους ρίχνουν μια ματιά».

Ο Mould υποστηρίζει πως όταν οι τιμές των αγαθών πολυτελείας όπως σαμπάνια και έργα τέχνης καταγράψουν απότομη αύξηση παράλληλα με την αύξηση της αξίας των μετοχών, των επαναγορών εταιρικών ομολόγων, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν αφού «μια τέτοιου είδους αισιόδοξη (bull) αγορά δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα».

 

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΟΙΚ: Οι αυξήσεις μισθών ξεκίνησαν για όλους – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Και το καλοκαίρι επιδότηση 900 εκατ. ευρώ στην ενέργεια

Μάικ Σπυριδάκος: Ο εφοπλιστής από το Κερατσίνι που εξοπλίζει με «made in Greece» drones την Πυροσβεστική (pics)