Ο ετήσιος τουρκικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 67,07% τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα σκαρφάλωνε στο 65,7% τον περασμένο μήνα.

Ο συνδυασμένος τομέας των ξενοδοχείων, καφετεριών και εστιατορίων σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στο 94,78%, ακολουθούμενος από την εκπαίδευση στο 91,84%, ενώ το ποσοστό για την υγεία διαμορφώθηκε στο 81,25% και τις μεταφορές στο 77,98%, σύμφωνα με το στατιστικό ινστιτούτο.

Οι τιμές καταναλωτή τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σημείωσαν άλμα 71,12% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση και κατέγραψαν εκπληκτικά μεγάλη μηνιαία αύξηση 8,25%.

Ο μηνιαίος ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού της χώρας από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο ήταν 4,53%.

Τα ισχυρά στοιχεία τροφοδοτούν τις ανησυχίες ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία είχε επισημάνει τον περασμένο μήνα ότι ο επίπονος κύκλος αύξησης των επιτοκίων της διάρκειας οκτώ μηνών είχε τελειώσει, ίσως χρειαστεί να επιστρέψει στη σύσφιξη.

«Η ισχυρότερη του αναμενόμενου αύξηση του τουρκικού πληθωρισμού στο 67,1% ετησίως τον Φεβρουάριο ενισχύει τις ανησυχίες μας, δεδομένου ότι έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού τον Ιανουάριο και της ισχυρής αύξησης των δαπανών των νοικοκυριών το 4ο τρίμηνο», έγραψε ο Λίαμ Πιτς, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Capital Economics με έδρα το Λονδίνο, σε ερευνητικό σημείωμα τη Δευτέρα.

«Οι πιέσεις στις βασικές τιμές συνεχίζουν να είναι θερμές και αν αυτό συνεχιστεί, η πιθανότητα επανεκκίνησης του κύκλου σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες», είπε.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Ποια «φρέσκα» ξενοδοχεία οδεύουν προς το σφυρί (pics)

Μείωση ΕΝΦΙΑ: 300.000 έφτασαν τελικά… στην πηγή

Ποιοι και πώς θα λάβουν το νέο φοιτητικό επίδομα των 2.500 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ