Διεθνή

Πάουελ για πληθωρισμό: Δεν μπορώ να εγγυηθώ μία «ήπια προσγείωση» – Επιμένει στις αυξήσεις επιτοκίων

  • newsroom


Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες οικονομικές επιπτώσεις, αλλά παραμένει η πρώτη του προτεραιότητα

Την πρόθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης μέσα στο καλοκαίρι υπογράμμισε επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ, «δείχνοντας» σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

Με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να αναακάπτει την ανοδική του πορεία τον Απρίλιο αλλά να παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 8,3%, οι αγορές ανησυχούν για το κατά πόσο η επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Fed θα μπορούσε να περιορίσει την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας και με τη Fed να καλείται να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό χωρίς να αυξήσει τις πιθανότητες για ύφεση.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες οικονομικές επιπτώσεις, αλλά παραμένει η πρώτη του προτεραιότητα.

Ο Πάουελ είπε επίσης δεν μπορεί να υποσχεθεί μια «ήπια προσγείωση» για την οικονομία καθώς η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τις αυξήσεις των τιμών αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν από 40 χρόνια.

«Έτσι, μια ήπια προσγείωση στην ουσία περιλαμβάνει την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή την αγορά εργασίας. Και είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχεις τώρα, για μερικούς λόγους», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στο Marketplace. Σημείωσε ότι με μια ανελαστική αγορά εργασίας που ωθεί προς τα πάνω τους μισθούς, η αποφυγή μιας ύφεσης που συχνά ακολουθεί την επιθετική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα είναι μια πραγματική πρόκληση».

Διαβάστε ακόμα:

Επιδότηση καυσίμων: Στο τραπέζι η παράτασή της – Πότε θα παρθούν οι αποφάσεις

ΤτΕ: Θετικές οι προσδοκίες παρά την αστάθεια στην ελληνική αγορά ακινήτων (πίνακας)

Ενρία: Εύσημα στις ελληνικές τράπεζες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων