Τράπεζες

Ενρία: Εύσημα στις ελληνικές τράπεζες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

  • newsroom


«Το βραβείο πάει στις τράπεζες, στην ελληνική κυβέρνηση επίσης, καθώς προχώρησε στην εφαρμογή του προγράμματος Ηρακλής»,ανέφερε ο επικεφαλής SSM - Τι είπε για τα μερίσματα

Εύσημα στις ελληνικές τράπεζες για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το ζήτημα της μείωσης των κόκκινων δανείων απέδωσε o πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Αντρέα Ενρία.

Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξη πουπαραχώρησε στην ΕΡΤ, συνεχάρη τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά δεν έκρυψε και την ανησυχία του για την αύξησή τους λόγω πληθωρισμού.

Ερωτηθείς για το εάν ο SSM θα προτείνει στις τράπεζες να περιορίσουν τις πληρωμές ή τις επαναγορές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία , ο κ. Ενρία απάντησε ότι οι τράπεζες έχουν μία πολύ ισχυρή θέση για να αντιμετωπίσουν αυτό το σοκ, ενώ η έκθεσή τους σε Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία δεν είναι μεγάλη επομένως «δεν πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή θα υπάρξει ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης και δεν σχεδιάζουμε ένα συνολικό πλαίσιο περιορισμού των μερισμάτων».

Για τον πληθωρισμό, ο κ. Ενρία επεσήμανε πως η άνοδός του φυσικά έχει επίπτωση στην ικανότητα των δανειζόμενων να αποπληρώσουν τα δάνεια τους ειδικά αυξηθούν τα επιτόκια.

«Ωστόσο πραγματοποιούμε κάποιες αναλύσεις και γενικά αυτό που λέμε είναι ότι μία αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού είναι θετικά για την κερδοφορία των τραπεζών και μπορεί να είναι λίγο αρνητικά ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων», και πρόσθεσε «αναφορικά με τις κυβερνήσεις, έχουμε δει κατά τη διάρκεια της πανδημίας την ισχυρή δημοσιονομική στήριξη που παρείχαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  Ήταν σημαντική για τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τράπεζες.  Η δημοσιονομική στήριξη και η στάση των κυβερνήσεων θα είναι σημαντική ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στο ενεργητικό των τραπεζών» συμπλήρωσε.

O επικεφαλής του SSM συνεχάρη τις ελληνικές τράπεζες: «Πρώτα θα ήθελα να συγχαρώ τις ελληνικές τράπεζες για την πρόοδο που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησαν από μια πολύ δύσκολη κατάσταση από την άποψη των κόκκινων δανείων και η πρόοδος που έχουν κάνει είναι εντυπωσιακή. Ανησύχησα, για να είμαι ειλικρινής όταν ξεκίνησε η πανδημία, ότι η πρόοδος αυτή θα ανακοπεί. Αντίθετα συνεχίστηκε και αυτό είναι πολύ θετικό. Είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα.  Το βραβείο πάει στις τράπεζες, στην ελληνική κυβέρνηση επίσης, καθώς προχώρησε στην εφαρμογή του προγράμματος Ηρακλής, προστασίας περιουσιακών στοιχείων, για στήριξης στην εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν σε αυτό το θέμα φυσικά. Βλέπουν τη γραμμή τερματισμού ώστε να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Θα πρέπει να συνεχίσουν. Πρέπει να εστιάσουν στην αποτελεσματική λειτουργία, σχέδιο πώλησης και ενοικίασης, το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων Ηρακλής.  Θα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν αποτελέσματα όπως επίσης να εκσυγχρονιστούν οι δικαστικές διαδικασίες, ζήτημα το οποίο έχει πλέον καταστεί επείγον.  Αυτό θα οδηγήσει στην αλλαγή σελίδας στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Κατόπιν θα πρέπει να εστιάσουν σε ζητήματα στα οποίες όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες εστιάζουν.  Πιο συγκεκριμένα στην δημιουργία κερδών, στο επιχειρηματικό μοντέλο, στη ψηφιοποίηση, σε επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτές είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον.  Μια σημαντική παραγωγή κεφαλαίου στο μέλλον».

Διαβάστε ακόμα:

Επιδότηση καυσίμων: Στο τραπέζι η παράτασή της – Πότε θα παρθούν οι αποφάσεις

Για ιδιοκατοίκηση 9 στα 10 εγγυημένα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες – Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους

Επενδυτικός πυρετός των Ελλήνων εφοπλιστών μέσα στην άνοιξη