Η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολο σημείο φέτος, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού, της μείωσης της ανάπτυξης και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Το Bitcoin έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 55% από το υψηλό Νοεμβρίου, ενώ το Ethereum έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 60% από το ιστορικό του υψηλό. Τα περισσότερα από τα λιγότερο δημοφιλή κρυπτονομίσματα έχουν διαγράψει ακόμα χειρότερη πορεία.

H απόδοση των κρυπτονομισμάτων για το υπόλοιπο έτος θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις των επενδυτών, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Περαιτέρω κατάρρευση

Αν και το Bitcoin εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του 2022 καλύτερη πορεία σε σχέση τις μετοχές, μπορεί να υποστεί απότομη και ραγδαία πτώση.

«Πιστεύω πως η αξία ενός κρυπτονομίσματος μπορεί να καταρρεύσει πολύ πιο γρήγορα από την αντίστοιχη μίας μετοχής» ανέφερε ο Joseph Hickey, στέλεχος της BlockFi σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Είναι πολύ πιθανή μία περαιτέρω πτώση της τιμής του Bitcoin το 2022», υπογράμμισε ο Tony Nyman της Informa Global Markets, τονίζοντας πως «το ερώτημα όσον αφορά την πιθανότητα μείωσης της αξίας του Bitcoin υπό του πρόσφατου $25,425 συνεχίζει να ταλανίζει τις αγορές». Ο Nyman θεωρεί τη μείωση αυτή πιθανή, με τα «$22.000, $20.000 ή $17,840 να θεωρούνται ρεαλιστικά επίπεδα».

Όρεξη για επενδύσεις

Σύμφωνα με τον Ben McMillan, ιδρυτή και CIO της IDX Digital Assets, το πρόσφατο sell-off στην αγορά κρυπτονομισμάτων θυμίζει το αντίστοιχο «σκάσιμο της φούσκας» των dot.com στις αρχές του 21ου αιώνα.

Ο McMillan υποστηρίζει πως το φαινόμενο αυτό: «είναι μακροπρόθεσμα καλό για τη συγκεκριμένη αγορά. Οι επενδυτές θα επιστρέψουν στην αγορά των κρύπτο όταν δουν σημάδια πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο ζενίθ του και θα ξεκινήσει να μειώνεται. Θα χρειαστεί, παράλληλα, να υπάρξουν δηλώσεις από τη Fed για πλάνα μείωσης των επιτοκίων, όταν αυτή το αποφασίσει».

Εάν η «όρεξη» για επενδύσεις με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας επιστρέψει, ο McMillan υποστηρίζει πως το Bitcoin θα ανακάμψει μέχρι το τέλος του έτους.

Οι επενδυτές αναμένουν, επίσης, και τη μεγάλη αναβάθμιση του blockchain του Ethereum, το οποίο θα μετατραπεί από proof-of-work σε proof-of-stake. Η αναβάθμιση αυτή θα μειώσει δραστικά την ενεργειακή κατανάλωση της εξόρυξης του κρυπτονομίσματος.

Σύμφωνα με το Ethereum Foundation, η αναβάθμιση με ονομασία «Merge» θα ολοκληρωθεί μέχρι το γ’ ή δ’ τρίμηνο του έτους.

«H αναβάθμιση θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για την ανάκαμψη της αξίας του κρυπτονομίσματος αλλά δε γνωρίζω αν θα αποδειχθεί αρκετή για να οδηγήσει σε ανάκαμψη του Ethereum σε μακροοικονομικό επίπεδο», ανέφερε ο McMillan τονίζοντας πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να βασίσουν τις αποφάσεις τους στην αλλαγή αυτή.

Επιπροσθέτως, παρά το πρόσφατο sell-off στις αγορές, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα συνεχίζουν ακάθεκτες. Η Andreessen Horowitz ανακοίνωσε πρόσφατα πως έχει αντλήσει $4,5 δισ. επενδύσεων για το μεγαλύτερό της crypto fund.

«Πιστεύουμε πως εισερχόμαστε, πια, στη νέα χρυσή εποχή του web3, της νέας γενιάς του διαδικτύου», ανέφερε ο Chris Dixon, ιδρυτής του τομέα κρυπτονομισμάτων της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Δυνατά ξεκίνησε ο τουρισμός με αυξημένες αφίξεις και ζήτηση (πίνακας + pics)

Οικογένεια Τίγκα: Οι κόντρες, οι κατασχέσεις και τo ακίνητο – τρόπαιο στο Λαγονήσι που πήρε ο Προκοπίου (pics)

Λογαριασμοί ρεύματος: Η «πλατφόρμα» που επιστρέφει 280 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά (πίνακες)