Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εξελέγη σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου της διεθνούς οργάνωσης, στην οποία μετέχουν 132 σοσιαλιστικά ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα απ’ όλον τον κόσμο.

Η υποψηφιότητα του Σάντσεθ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν πρόεδρος της ΣΔ από το 2005.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε στους συνέδρους να ανακηρύξουν «δια βοής» πρόεδρο τον Ισπανό πρωθυπουργό και εκείνοι σηκώθηκαν όρθιοι και τον καταχειροκρότησαν. Ο Πέδρο Σάντσεθ απάντησε ακουμπώντας το χέρι του στο στήθος του, σε ένδειξη ευχαριστίας.

Το συνέδριο διεξάγεται στη Μαδρίτη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Στη εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, λίγο πριν από την εκλογή του, ο 50χρονος Σάντσεθ εξήγησε ότι έχει έναν συγκεκριμένο στόχο για τη ΣΔ: Να τη μετατρέψει «σε σημαντική ιδεολογική πλατφόρμα του προοδευτικού διεθνούς κινήματος». Υπογραμμίζοντας ότι θέλει να τιμήσει «την κληρονομιά που μας εμπνέει όλους», ο Ισπανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θέλει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του.

Απευθυνόμενος στις γυναίκες που συμμετέχουν στο συνέδριο, υποσχέθηκε ότι θα αγωνιστεί για την ισότητα, έναν στόχο που θεωρεί προτεραιότητα και της εσωτερικής πολιτικής του, αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία στην Ισπανία, το 2018.

Ο Πέδρο Σάντσεθ είναι επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) από το 2014. Η ανακοίνωση ότι θα διεκδικούσε την προεδρία της ΣΔ ερμηνεύτηκε στην Ισπανία, ιδίως από τα μέσα ενημέρωσης, ως ένδειξη ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τη διεθνή οργάνωση ως εφαλτήριο για μια μελλοντική διεθνή καριέρα εφόσον, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, ηττηθεί το κόμμα του στις επόμενες βουλευτές εκλογές. Οι εκλογές αυτές θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τα τέλη του 2023.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής περιλαμβάνει στους κόλπους της τα περισσότερα σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και κινήματα στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Εγκρίθηκε από την Bundestag ο νέος νόμος για το επίδομα του πολίτη

Δεν τελειώνει ο εφιάλτης για την Credit Suisse – Νέο ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή

Ισπανία: Αυξήσεις μισθών έως 12% από αλυσίδα καταστημάτων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού