Η Fed και η EKT είναι δύο από τις κεντρικές τράπεζες οι οποίες προσπαθούν να μειώσουν τον πληθωρισμό μέσω αύξησης των επιτοκίων τους.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, για παράδειγμα, αύξησε τα επιτόκιά της κατά 75 μ.β. σε εύρος 1,5% – 1,75% τον Ιούνιο, ενώ ο επικεφαλής της τράπεζας Jerome Powell προδιέθεσε για πιθανή περαιτέρω αύξηση τον Ιούλιο. Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της στις 21 Ιουλίου.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πως οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τους μέχρι -τουλάχιστον- το τέλος του 2023. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι που διαφωνούν.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της UniCredit, Erik Nielsen, «θα ήταν ασυνήθιστη μία αύξηση των επιτοκίων τη στιγμή που τόσο ο πληθωρισμός, όσο και οι πιθανότητες ύφεσης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα πως η Fed θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκιά της προς το τέλος του 2023».

Τα σχόλια του Nielsen αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη ανησυχία για την πιθανότητα οικονομικής ύφεσης λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, από την πλευρά της, πρόσφατα μείωσε τις εκτιμήσεις της όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, ενώ προειδοποίησε για επιστροφή στα δεδομένα του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ‘70.

Εάν τα μακροοικονομικά στοιχεία υποδείξουν κατάσταση στασιμοπληθωρισμού, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δε θα είναι εφικτή, αφού θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την οικονομία.

«Ο πληθωρισμός συνεχίζει αχαλίνωτος. Η Fed θα συνεχίσει να προσπαθεί να τον μειώσει, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας θα επιβραδυνθεί, ή θα δημιουργηθεί ύφεση και στασιμοπληθωριστικό περιβάλλον. Σε τέτοια περίπτωση, πιστεύω πως η Fed θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκιά της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», υποστήριξε από την πλευρά του ο Michael Yoshikami, ιδρυτής της Destination Wealth Management, προσθέτοντας πως «εάν η Fed μας οδηγήσει κοντά σε ύφεση και καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό, θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια για να δώσει ώθηση στην οικονομία».

Αυτή η αναστροφή της τακτικής της Fed, όμως, δεν είναι κάτι που μελετούν αυτή τη στιγμή τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη Loretta Mester, πρόεδρο της Fed του Cleveland «δεν προβλέπω τέτοια περίπτωση στο βασικό μου σενάριο, αλλά θα συνεχίσουμε να αναπροσαρμόζουμε την τακτική μας βάσει των επικαιροποιημένων οικονομικών στοιχείων».

Η Mester αναμένει πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση, αλλά προειδοποιεί για μείωση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας φέτος.

Αντίθετη άποψη από αυτή της Mester έχουν αρκετοί επενδυτές. Σύμφωνα με την Cathie Wood, CEO της Ark Invest, η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Οι δείκτες της Fed υποστηρίζουν, επίσης, το αφήγημα της ύφεσης. Ο δείκτης  GDPNow της Fed της Atlanta υποδεικνύει συστολή της οικονομίας κατά 1% το β’ εξάμηνο του έτους, μετά από μία μείωση του ΑΕΠ κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2022. 

Η πιθανή αυτή μείωση της ανάπτυξης είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αναλυτές της Berenberg αναμένουν πως η Fed θα ξεκινήσει τα μειώνει τα επιτόκιά της στο τέλος του 2023. Αναμένουν πως τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας θα αγγίξουν το 3,5% – 3,75% το α’ εξάμηνο του 2023.

Όσο για την ΕΚΤ, οι αναλυτές ανέφεραν πως «η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων όταν φτάσει το 1% τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ θα παραμείνει στα επίπεδα αυτά το 2023 και το 2024».

Σημειωτέον πως η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει αύξηση των επιτοκίων της στα τέλη Ιουλίου αλλά και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με συνέντευξη του Robert Holzmann στο CNBC «Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε από κοντά τα μακροοικονομικά στοιχεία έτσι ώστε να συγκρίνουμε τόσο τον πληθωρισμό όσο και την ανάπτυξη και να λάβουμε σωστές αποφάσεις για την αύξηση των επιτοκίων».

Η Berenberg προβλέπει μείωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,4% το 2023 και κατά 0,8% για την Ευρωζώνη. 

Διαβάστε ακόμη 

Τράπεζες: Ο φόβος των αγορών, η MREL και η επίσκεψη Ενρία  

Χρηματιστήριο: Οι τραπεζικές μετοχές στο στόχαστρο των πωλητών  

Νάγκελ (Bundesbank): Αντίθετος με τη δέσμευση της ΕΚΤ για στήριξη των χωρών του Νότου