Διεθνή

Pimco: Η ΕΚΤ δεν αναμένεται να σταματήσει τις αγορές ομολόγων τα επόμενα 3 χρόνια

  • newsroom


Πως κρίνει ο επενδυτικός όμιλος τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ και γιατί εκτιμά ότι θα συνεχίσει τη χαλαρή πολιτική έστω και με διαφορετικά εργαλεία

Τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αξιολογεί σε σύντομη έκθεσή του ο επενδυτικός Όμιλος Pimco εκτιμώντας ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τη διευκολυντική πολιτικής της, αν και με διαφορετικά εργαλεία και μετά την αναμενόμενη κατάργηση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Pimco η ΕΚΤ επιβεβαίωσε σήμερα την τρέχουσα νομισματική της πολιτική, διατηρώντας «σταθερή» την πορεία της παρά την απογοητευτική πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό ο οποίος όπως εκτιμά θα διαμορφωθεί στο 1,4% το 2023.

Ως εκ τούτου αναμένεται με ενδιαφέρον η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, καθώς η ΕΚΤ προγραμματίζει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της στρατηγικής της και πιθανότατα θα αρχίσει να αποκαλύπτει τη στρατηγική της για το PEPP (έκτακτο πρόγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας – pandemic emergency purchase programme – PEPP), για το 2022.

Σύμφωνα με την Pimco, η ΕΚΤ πιθανότατα θα καταργήσει σταδιακά τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP το 2022 και θα επαναφέρει στο προσκήνιο τα πιο συμβατικά εργαλεία αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Όπως αναφέρει ο επενδυτικός Όμιλος, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει τις αγορές στοιχείων ενεργητικού μέχρι και λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, κάτι που δεδομένης της προοπτικής του πληθωρισμού, είναι απίθανο να συμβεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Τέλος η Pimco σημειώνει ότι ενώ τα προγράμματα και οι μηνιαίες αγορές στοιχείων του ενεργητικού θα ποικίλλουν ανάλογα με τις προοπτικές πληθωρισμού, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές για τα επόμενα χρόνια σε μια πορεία παρόμοια με εκείνη της Τράπεζας της Ιαπωνίας, καθώς θα αποδίδει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη βιωσιμότητα της πολιτικής της.

Διαβάστε ακόμα:

Η ελληνόκτητη ναυτιλία στρατηγικό κεφάλαιο για την ευρωπαϊκή οικονομία

Άλλαξε χέρια το σπίτι του Μιχάλη Γουλανδρή στη Στησιχόρου

Τουρισμός για όλους: Μέχρι πότε ισχύουν τα voucher – Οδηγός για αιτήσεις