Οι τιμές για τα πολυτελή μεταχειρισμένα ρολόγια βρίσκονται κοντά σε χαμηλό δύο ετών αντιστρέφοντας ένα ράλι που έφερε ρολόγια όπως τα Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet σε υψηλά ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η μέση τιμή ενός ρολογιού που πωλείται, έχει μειωθεί κατά 31% από τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με το WatchCharts, μια υπηρεσία παρακολούθησης τιμών ρολογιών πολυτελείας. Σύμφωνα μάλιστα, με τα όσα αναφέρει το CNBC, η μέση τιμή ενός πολυτελούς ρολογιού που πωλήθηκε μεταχειρισμένο εκτινάχθηκε στα 45.108 δολάρια, με τους αγοραστές να πληρώνουν έως και πέντε φορές τη λιανική αξία για ρολόγια σε ζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αρκετοί ήταν όσοι προχώρησαν σε δαπάνες πολυτελείας. Με τόσα πολλά μοντέλα ρολογιών που δεν είναι διαθέσιμα στο λιανικό εμπόριο, οι λάτρεις των ρολογιών συρρέουν στην αγορά μεταχειρισμένων.

«Ήταν ενδιαφέρον ότι η αύξηση των τιμών συνέβη κυρίως μεταξύ τριών οικογενειακών εμπορικών σημάτων: Rolex, Patek Philippe και Audemars Piguet. Αλλά δεν το είδαμε αυτό για τις περισσότερες από τις άλλες μάρκες πέρυσι», δήλωσε ο Τιμ Στράκε, Διευθύνων Σύμβουλος της Chrono24, μιας διαδικτυακής αγοράς με έδρα τη Γερμανία για ρολόγια.

Τώρα, οι ιδιώτες έχουν κατακλύσει την αγορά με τα ίδια αποθέματα, παρασύροντας τις συνολικές τιμές προς τα κάτω. Η ύφεση ήταν ιδιαίτερα έντονη για τα εμβληματικά μοντέλα όπως το Daytona της Rolex, το Nautilus της Patek Philippe και το Royal Oak της Audemars Piguet, σύμφωνα με τον Στράκε.

«Όταν οι τιμές φτάνουν σε αυτά τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, αυτό προσελκύει επίσης πολύ περισσότερους πωλητές, επομένως η προσφορά των πιο εμβληματικών κομματιών από τις τρεις μάρκες τριπλασιάστηκε μέσα σε μόλις πέντε ή έξι μήνες», εξηγεί.

Βελτίωση της αγοράς

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η φούσκα των πολυτελών ρολογιών θα μπορούσε να «σκάσει» μαζί με τα κρυπτονομίσματα και άλλες μοντέρνες τάσεις που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι μεγαλύτερες μάρκες σημείωσαν πτώση τον τελευταίο χρόνο, με τις μέσες τιμές των μεταχειρισμένων Rolex να μειώνονται 12% από πέρυσι, οι μέσες τιμές Patek Philippe να πέφτουν 19% και η Audemars Piguet να πέφτουν 17%, σύμφωνα με το WatchCharts.

Όμως οι πρόσφατες μειώσεις φαίνεται να σηματοδοτούν μια σταθεροποίηση. Η αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών εξακολουθεί να κυμαίνεται αρκετά πιο πάνω από τα επίπεδα τιμών, πριν από τρία χρόνια. Η συνολική τιμή είναι περίπου 20% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2020, με τις μέσες τιμές Rolex να αυξάνονται κατά 26%, οι μέσες τιμές Patek Philippe να αυξάνονται κατά 94% και το Audemars Piguet να αυξάνονται κατά 100%.

Το μοντέλο Rolex Cosmograph Daytona 116500, για παράδειγμα, βρίσκεται επί του παρόντος στα 29.000 δολάρια περίπου, σχεδόν διπλάσια από την αρχική του τιμή. Ένα μοντέλο Patek Philippe Nautilus 5711 από ανοξείδωτο χάλυβα θα απαιτήσει 103.357 δολάρια, κατά μέσο όρο, τριπλάσια αύξηση από τη λιανική του λίστα των 34.890 δολαρίων, σύμφωνα με το WatchCharts.

Οι σχετικά χαμηλότερες τιμές θα αποτελέσουν ενδεχομένως, ευκαιρία για μια νέα γενιά αγοραστών και συλλεκτών. Οι Millennials και η Generation Z αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για τα πολυτελή ρολόγια. Μια πρόσφατη έκθεση της BCG διαπίστωσε ότι το 54% των αγοραστών Gen Z και millennial δήλωσαν ότι αύξησαν τις δαπάνες τους για ρολόγια πολυτελείας τα τελευταία δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Σύστημα προειδοποίησης για να μειωθούν έως 50% οι οφειλέτες του Δημοσίου

Εθνική Ασφαλιστική: Nέα στρατηγική για τη νέα εποχή μιας εταιρείας με ιστορία 135 χρόνων (pic)

Μύκονος: Διπλό σφυρί για βίλες και οικόπεδα σε Κούνδουρο και Φανάρι (pics)