Μία νέα θεωρία συνωμοσίας έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στην Ευρώπη. Δεν έχει να κάνει με ανθρώπους-σαύρες, με μασονικές στοές ή με τον κορωνοϊό. Η θεωρία αυτή αποτελεί τον λόγο για τον οποίο ο 47χρονος συγγραφέας Μαρκ Φρίντριχ προειδοποιεί για τα μικροτσίπ τα οποία εμφυτεύονται στους ανθρώπινους οργανισμούς, ενώ ο ευρωβουλευτής Γεργκ Μόιτεν προωθεί το αφήγημα της παρακολούθησης όλων από τις κυβερνήσεις.

Αν και αρχικά το πλάνο δε φαίνεται και τόσο «μυστηριώδες», οι υποστηρικτές της θεωρίας συνωμοσίας τονίζουν πως ακριβώς γι αυτόν τον λόγο είναι τόσο ύπουλο. Πρόκειται, βέβαια, για το ψηφιακό ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιείται μέσω smartphones αντί για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ή μετρητά, το οποίο η ΕΚΤ ελπίζει να λανσάρει το 2026. 

Οι θεωρίες

«Πρόκειται για μία παγίδα», υποστηρίζει ο Φρίντριχ, ο οποίος είναι γνωστός YouTuber και αντιτίθεται εδώ και χρόνια στην ιδέα των ψηφιακών νομισμάτων, προσθέτοντας πως «θα μας πουν πως είναι πιο εύχρηστο, πως δε χρειάζεται να κουβαλάμε μετρητά και δεν έχουμε κίνδυνο από τον κορωνοϊό. Θα υποστηρίζουν πως κάποιος κλέφτης δε μπορεί να κλέψει τα χρήματά σας, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να εμφυτεύσετε ένα μικροτσίπ στο δέρμα σας. Με αυτό μπορούν να σας παρακολουθούν και να σας ελέγχουν».

Προφανώς ο Φρίντριχ, όπως τονίζει και το Politico, αγνοεί το γεγονός πως το σχέδιο της ΕΚΤ δεν έχει καμία σχέση με εμφυτεύσεις και μικροτσίπ. 

Το ερώτημα, κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι το γιατί πολύς κόσμος πιστεύει στη θεωρία αυτή. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως το άγνωστο αλλά όχι και τόσο προκλητικό θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μερικούς οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις θεωρίες συνωμοσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως «πύλη» στον κόσμο των επιχειρημάτων τέτοιου είδους.

Πολλά τέτοια άτομα αφήνουν και σχόλια στο κανάλι του YouTube του Φρίντριχ, υποστηρίζοντας πως «πολεμούμε για την ελευθερία!». Άλλοι, υποστηρίζουν πως η επιρροή των τραπεζιτών και των κεντρικών τραπεζιτών αποτελεί έναν εξαιρετικά εύκολο «στόχο» για τις θεωρίες συνομωσίας αυτές. Επιπροσθέτως, η πολιτικά ταραχώδης δεκαετία που διανύουμε, είτε πρόκειται για τον Τραμπ, το Brexit, την πανδημία ή τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν μπερδέψει πολύ κόσμο και τους έχουν οδηγήσει στα άκρα.

Big Brother

Οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν πως τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού ευρώ και των λοιπών ψηφιακών νομισμάτων κεντρικών τραπεζών όπως αυτά τα οποία προτείνονται στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσουν την εποπτεία και την λειτουργία της νόμιμης οικονομίας τη στιγμή που τόσο τα κρυπτονομίσματα, όσο και τα ψηφιακά νομίσματα τα οποία σχεδιάζουν οι Big Tech γίνονται ανάρπαστα.

Η νομοθεσία όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του ψηφιακού ευρώ θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, το αφήγημα του «Μεγάλου Αδελφού» θα καταρριφθεί αφού, τα ψηφιακά ευρώ και τα νομοσχέδια τα οποία τα υποστηρίζουν έχουν δικλείδες ασφαλείας με τις οποίες θα προστατεύεται η ιδιωτικότητα των χρηστών, ενώ τα καταστήματα θα πρέπει να συνεχίσουν να δέχονται μετρητά. 

Σύμφωνα με τον Ολλανδό ευρωβουλευτή Μίσιελ Χοχέφεν, ο οποίος θα ηγηθεί της προσπάθειας ελέγχου του πρότζεκτ αυτού εκ μέρους των Ευρωπαίων Συντηρητικών, εξήγησε πως υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των θεωριών συνωμοσίας και των πραγματικών ανησυχιών.

Πάραυτα, τόνισε πως σκοπεύει να ακούσει τα προβλήματά των συνωμοσιολόγων και να προσπαθήσει να τους εξηγήσει γιατί δεν έχουν βάση, να τους προσφέρει μία λογική εξήγηση μέσω πολιτισμένου και όχι παθιασμένου διαλόγου. 

Με την άποψή του διαφωνεί ο Μόιτεν, ο οποίος υποστηρίζει πως «ο τελικός τους στόχος είναι μία κοινωνία χωρίς μετρητά».

Έλεγχος και περιορισμοί

Ένας από τους κύριους φόβους των καταναλωτών είναι πως οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούν να ελέγξουν τη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων αυτών και να απαγορεύσουν ορισμένων ειδών αγορές όπως κρέας ή καύσιμα, ως τρόπο ελέγχου της παχυσαρκίας ή της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Στις ΗΠΑ, πολλοί υποστηρίζουν πως το ψηφιακό δολάριο δε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων.

«Δε θα μας επιτρέπουν να αγοράζουμε όπλα, καύσιμα και πυρομαχικά» τόνισε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια και πιθανός προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ρον Ντε Σάντις, προσθέτοντας πως «τη στιγμή που θα τους προσφέρουμε την ευκαιρία να το κάνουν, θα εφαρμόσουν ένα σύστημα κοινωνικής βαθμίδας στην κοινωνία μας. Η ελευθερία μας απειλείται».

Στη Βρετανία, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νάιτζελ Φάρατζ ο οποίος αποτέλεσε και έναν εκ των «αρχιτεκτόνων» του Brexit χρησιμοποίησε τη συνέντευξή όσον αφορά το κλείσιμο του τραπεζικού του λογαριασμού τον περασμένο Ιούλιο για να μιλήσει για την ψηφιακή στερλίνα, υποστηρίζοντας πως δε θέλει να ανταλλάξει τα μετρητά για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών.

Για τις ανησυχίες των Βρετανών όσον αφορά την ιδιωτικότητά τους μίλησε και ο επικεφαλής της ΒοΕ, Άντριου Μπέιλι, τονίζοντας πως «υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας όσον αφορά το ψηφιακό νόμισμα, αλλά δεν υφίσταται καμία από αυτές. Οι ίδιες θεωρίες έλαβαν χώρα όταν λανσαρίστηκαν τα πρώτα iPhones ή ακόμα και οι πρώτες σιδηροδρομικές γραμμές».

Στη Γερμανία, όμως, ο Φρίντριχ συνεχίζει το αφήγημά του, τονίζοντας πως «η ελευθερία και η δημοκρατία μας κινδυνεύουν. Ελπίζω να μην υπάρχει κάποιο τέτοιο σχέδιο, αλλά ο μόνος λόγος για τη δημιουργία των ψηφιακών ευρώ είναι ο έλεγχος. Είχα μάθει από τον παππού μου τον τρόπο με τον οποίο οι Ναζί άρχισαν να ελέγχουν την κοινωνία».

Διαβάστε ακόμα

Τα μυστήρια του (όχι και τόσο wow) Stephanos, οι Ινδοί αγοράζουν ξενοδοχεία στην Κρήτη, στην Ελούντα γίνεται πάρτι αυθαιρεσίας και όλοι ψάχνουν τον λαγό του Σωκ.

JP Morgan: Ξεκινά την κάλυψη της ΔΕΗ με τιμή στόχο τα €13,5 – Οι καταλύτες για το μέλλον (γραφήματα)

Πλειστηριασμοί: Έρχονται νέα σφυριά για «Μηχανική» και «Εμμαούς» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ