ΔΙΕΘΝΗ

Πώς η Κίνα κατέληξε να αποτελεί «κλειδί» της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης

Η ζήτηση για υδρογονάνθρακες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια, αφού η οικονομία της περνά μία σημαντική αναδιαμόρφωση

Η Κίνα έχει αλλάξει το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας στο παρελθόν και φαίνεται έτοιμη να το κάνει ξανά, τη στιγμή που η ζήτηση για υδρογονάνθρακες αναμένεται να κορυφωθεί σε λίγο χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ, ο κύριος λόγος για την αλλαγή αυτή είναι η Κίνα.

«Η Κίνα άλλαξε το παγκόσμιο σύστημα ενέργειας την τελευταία δεκαετία. Ακόμα και η ίδια η χώρα αλλάζει τώρα», ανέφερε ο Μπιρόλ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNBC, προσθέτοντας πως «η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται και αναδιαμορφώνεται».

Περιέγραψε την κατάσταση αυτή ως έναν από τους δύο κύριους πυλώνες της πεποίθησης του ΙΕΑ πως η παγκόσμια ζήτηση για υδρογονάνθρακες θα επιτύχει ζενίθ μέχρι το 2030.

Σημειωτέον πως ο Οργανισμός πρόσφατα δημοσίευσε την έρευνά του World Energy Outlook 2023, βάσει της οποίας η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο αναμένεται να κορυφωθεί πριν το τέλος της δεκαετίας, με το μερίδιο αγοράς των υδρογονανθράκων να μειώνεται στο 73% το 2030, έχοντας κυμανθεί εδώ και δεκαετίες γύρω στο 80%. 

Όσον αφορά την Κίνα, η έρευνα του ΙΕΑ την περιγράφει ως μία χώρα η οποία ευθύνεται για πάνω από το 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης της ενεργειακής ζήτησης αλλά και για το 85% της αύξησης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου την τελευταία δεκαετία.

Η αλλαγή φαίνεται πως είναι αναπόφευκτη. Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα και το μακρινό 2007, ο τότε Κινέζος ηγέτης είχε τονίσει πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα με την οικονομία της Κίνας είναι πως η ανάπτυξή της είναι ασταθής, ανισόρροπη και μη βιώσιμη».

«Αυτή η αναδιαμόρφωσή της θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τον ενεργειακό τομέα της Κίνας, όσο και για την παγκόσμια ενέργεια», σημείωσε η έρευνα.

H κινεζική οικονομία αλλάζει ρότα, προσπαθώντας να απογαλακτιστεί από την εξάρτησή της στις βαριές βιομηχανίες ατσαλιού, τσιμέντου και υποδομών, κάτι το οποίο θα περιορίσει σημαντικά τη «δίψα» της χώρας για υδρογονάνθρακες την επόμενη δεκαετία, όπως υποστηρίζει ο Μπιρόλ, ο οποίος υπογραμμίζει πως ο λόγος αυτός είναι ο δευτερεύων πυλώνας της μείωσης η οποία θα καταγραφεί.

«Ο άλλος λόγος για τη επίτευξη του ζενίθ της ζήτησης υδρογονανθράκων είναι η καθαρή ενέργεια, ιδιαίτερα η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η αυξανόμενη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή», ανέφερε ο Μπιρόλ.

Διαβάστε ακόμη

Οι εταιρείες διύλισης πετρελαίου δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες (γράφημα)

Αυτή είναι η χώρα με το καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα

Τα κρασιά της οργής: Μπορεί το γαλλικό κρασί να γίνει φθηνότερο; (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

string(0) ""