Διεθνή

Πούτιν: Κάποια στιγμή θα με διαδεχθεί ένας αντάξιος πρόεδρος για τη Ρωσία

  • newsroom


Ο 68χρονος πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από την αρχή του αιώνα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σήμερα στους Ρώσους πως όταν έρθει ο καιρός, θα ονομάσει τον πιθανό διάδοχό του στο Κρεμλίνο.

Επισήμανε δε ότι η επιλογή αυτή θα πρέπει να έχει την έγκριση των ψηφοφόρων, καθώς οι Ρώσοι είναι εκείνοι που «ασκούν το εκλογικό δικαίωμα με άμεση μυστική ψηφοφορία».

«Φυσικά, θα έρθει ο καιρός και νομίζω ότι θα μπορέσω να πω αυτός ή εκείνος κατά τη γνώμη μου είναι αντάξιος να ηγηθεί μιας τέτοιας σπουδαίας χώρας, όπως είναι η πατρίδα μας, η Ρωσία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο πλαίσιο της ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής «Ευθεία Γραμμή», στην οποία μία φορά τον χρόνο απαντά σε ερωτήσεις πολιτών για την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θεωρεί δική του ευθύνη να δώσει συμβουλές σε εκείνους που θα διεκδικήσουν το προεδρικό αξίωμα μετά από εκείνον.

Ο ηλικίας 68 ετών Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από την αρχή του αιώνα. Η τρέχουσα εξαετής θητεία του στο Κρεμλίνο λήγει το 2024.

Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία με τροπολογίες που έγιναν στο σύνταγμα της, δίνει το δικαίωμα στον Ρώσο πρόεδρο να διεκδικήσει άλλες δύο εξαετείς θητείες, ώστε να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, Μπορίς Γιέλτσιν, «δεν του παρέδωσε την εξουσία», αλλά έγινε εκτελών χρέη αρχηγού κράτους, σύμφωνα με τον νόμο, ως προωθυπουργός που ήταν τότε.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με το σύνταγμα, σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, προσωρινά χρέη προέδρου αναλαμβάνει ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσικής Δημοκρατίας. Κι εγώ ήμουν πρόεδρος της κυβέρνησης».

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Με το βλέμμα στο… 2022 – Ποιες είναι οι πιο ελκυστικές επενδύσεις

Νίκος Τσάκος: Έτοιμος ο στόλος της ΤΕΝ για την επανάκαμψη της ναυλαγοράς

Φοιτητικό επίδομα: Οι δικαιούχοι για τα 1.000 ευρώ – Τα κριτήρια