Κοινή διακήρυξη για την έναρξη μιας «νέας εποχής» στις ρωσοκινεζικές σχέσεις θα υπογράψουν Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στη Ρωσία την προσεχή εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «κοινή διακήρυξη για την εμβάθυνση των σχέσεων πλήρους συνεργασίας και στρατηγικής σχέσης που εισέρχονται σε νέα εποχή», δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, τον οποίο επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, Πούτιν και Σι θα υπογράψουν επίσης ένα άλλο κείμενο που αναφέρεται στη ρωσοκινεζική συνεργασία με χρονικό ορίζοντα το 2030, καθώς και δέκα ακόμη συμφωνίες που τελούν υπό επεξεργασία.

Επίσης, σύμφωνα με τον Ουσακόφ, τη Δευτέρα οι δύο ηγέτες θα κοινοποιήσουν ένα άρθρο που θα δημοσιευτεί σε μία ρωσική εφημερίδα και σε μία κινεζική, «μια σημαντική ένδειξη πριν από τις συνομιλίες αυτές καθαυτές».

Ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών τους, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «εκτιμά ιδιαίτερα τη μετριοπαθή και ισορροπημένη θέση των Κινέζων ηγετών για το θέμα αυτό».

Όπως δήλωσε, το Πεκίνο «καταλαβαίνει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης αυτής» και η Μόσχα δέχεται θετικά την πρωτοβουλία της Κίνας για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία στη βάση ενός εγγράφου που δημοσιεύτηκε στις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, Πούτιν και Σι θα μιλήσουν επίσης για συνεργασία στον στρατιωτικοτεχνικό τομέα και σε αυτόν της ενέργειας. Όσον αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης του Σι, από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου, ο Ουσακόφ δήλωσε ότι οι δύο Πρόεδροι θα έχουν μια πρώτη συνάντηση τη Δευτέρα πριν από το δείπνο.

Η επίσκεψη του Σι πραγματοποιείται καθώς η Ρωσία έχει αναπροσανατολίσει μαζικά την οικονομία της προς την Κίνα από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε βροχή δυτικών κυρώσεων.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα κινδυνεύει στο εξής να βρεθεί σε μια μορφή εξάρτησης από το Πεκίνο, μια παρατήρηση που αμφισβητεί ο Ουσακόφ. «Δεν υπάρχει ούτε επικεφαλής, ούτε ακόλουθος στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας. Οι δύο πλευρές εμπιστεύονται η μια την άλλη εξίσου», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Το παρασκήνιο της διάσωσης της First Republic Bank: Η ιδέα της Γέλεν, το σχέδιο του Ντίμον και οι 11 τραπεζίτες

Fitch: Πώς αποτιμά τις τράπεζες στην Ασία μετά τις χρεοκοπίες στις ΗΠΑ

Πούτιν: Ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία (upd)