Διεθνή

Reuters: Την πόρτα για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία ανοίγει ο Ερντογάν – Σε πτώση ξανά η λίρα

  • newsroom


Με φόντο την επιστροφή της λίρας σε πτωτική πορεία - Αν και επισήμως απορρίπτονται σενάρια προσφυγής στις κάλπες, αναλυτές σημειώνουν πως οι ανακοινώσεις του προέδρου της Τουρκίας θυμίζουν παλιότερες προεκλογικές κινήσεις του

Ανοιχτή την πρόρτα για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία έχει πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές μετά τις δύο μεγάλες ανακοινώσεις του, δηλαδή την αύξηση κατά 50% στον κατώτατο μισθό και το σχέδιο προστασίας των καταθέσεων.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν σε διάστημα πέντε ημερών και εν μέσω κορύφωσης της νομισματικής κρίσης στην Τουρκία στις 20 Δεκεμβρίου, όταν η τουρκική λίρα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 λιρών / δολάριο, κλονίζοντας την οικονομία και τους πολίτες.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα ανώτατα στελέχη του κόμματός του, AKP, έχουν επανειλημμένως απορρίψει τη σκέψη για πρόωρες εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές, πριν από το 2023.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η αύξηση των μισθών το 2022 και η ανάκαμψη της λίρας, η οποία μείωσε τις απώλειες στις 12 λίρες / δολάριο, δείχνουν ότι ίσως ο Ερντογάν να θέλει να δράσει πιο σύντομα, προτού οι δημοσκοπήσεις αρχίσουν να δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση της δημοτικότητάς του.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις του προέδρου της Τουρκίας θυμίζουν παλιότερες προεκλογικές κινήσεις του για να αποδείξει ότι είναι και θα είναι ο ηγέτης.

Επίσης, μια πρόωρη δημοσκόπηση θα μπορούσε να φέρει προ εκπλήξεως την αντιπολίτευση, η οποία προς το παρόν δεν έχει συμφωνήσει στον υποψήφιο που θα στηρίξει.

Όπως είπε στο Reuters ο πρόεδρος της MAK Consulting, Μεχμέτ Αλί Κουλάτ, «οι αποφάσεις έχουν […] δώσει την εντύπωση ότι το AKP και ο Ερντογάν είναι εξαιρετικοί διαχειριστές της οικονομίας. Για τον Ερντογάν, πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση προκύπτει ένα success story της τελευταίας στιγμής. Βλέπουμε ότι αυτή η διαδικασία θα παρουσιαστεί σαν την πορεία ενός πολιτικού ηγέτη που νίκησε το δολάριο και διέκοψε το παιχνίδι των ξένων δυνάμεων».

Όπως και να ‘χει, η αποτελεσματικότητα αυτού του μηνύματος θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα ακολουθήσουν η τουρκική λίρα και ο πληθωρισμός, καθώς και ο αντίκτυπος που θα υπάρξει στους πολίτες της Τουρκίας, που έχουν δει την αγοραστική δύναμή τους να γκρεμίζεται.

Συνεχίζεται η πτώση της λίρας

Την ίδια στιγμή και παρά τις ανακοινώσεις Ερντογάν, η λίρα επανήλθε σε πτωτική τροχιά καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την εκτίναξη του πληθωρισμού και την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του Ερντογάν. Παρά την άνοδο κατά 50% την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δέσμευση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους καταθέτες αν πληγούν από την υποτίμηση του νομίσματος, το νόμισμά της γείτονος έχει χάσει το 40% της αξίας της από την αρχή του 2021.

Διαβάστε ακόμη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναστολές συμβάσεων εργασίας και νέο «κούρεμα» της επιστρεπτέας λόγω «Όμικρον»

«Πληρώστε και 10 λεπτά για το πλαστικό ποτηράκι του καφέ σας»

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Παράταση μέχρι τις 31/3 για το πρόγραμμα