Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το επίσημο προεκλογικό πρόγραμμα του Συντηρητικού Κόμματός του, ανακοινώνοντας βοήθεια για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και υποσχόμενος περισσότερες μειώσεις φόρων.

Οι υποσχέσεις αυτές έρχονται καθώς οι Συντηρητικοί φαίνεται ότι θα υποστούν συντριβή από το αντίπαλο Εργατικό Κόμμα στις γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, ενώ ο Σούνακ έχει προσωπικά δεχθεί αρκετές φορές πυρά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Σούνακ ζήτησε συγγνώμη που έφυγε από τις εκδηλώσεις μνήμης της D-Day στη Γαλλία στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και έχει επίσης κατηγορηθεί ότι παραπλάνησε το βρετανικό εκλογικό σώμα με τον ισχυρισμό ότι οι Εργατικοί θα αυξήσουν τους φόρους κατά 2.000 λίρες (2.547 δολάρια) ανά εργαζόμενο νοικοκυριό.

Την Τρίτη, δεσμεύτηκε να μειώσει άλλες 2 πένες από την Εθνική Ασφάλιση – έναν βρετανικό φόρο επί του εισοδήματος των εργαζομένων – και επανέλαβε το σχέδιό του να επαναφέρει την εθνική θητεία, η οποία θα υποχρεώνει τους 18χρονους να ολοκληρώσουν ένα 12μηνο κοινοτικό πρόγραμμα ή μια ετήσια στρατιωτική εκπαίδευση, όπως μεταδίδει το CNBC.

Είπε επίσης ότι οι Συντηρητικοί θα επιδιώξουν να μειώσουν τη μετανάστευση στο μισό και στη συνέχεια «να τη μειώνουν κάθε χρόνο», υποσχόμενος επίσης το πρόγραμμα «Βοήθεια για την αγορά» για τους αγοραστές ακινήτων που αγοράζουν για πρώτη φορά εν μέσω της κρίσης στέγασης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Σούνακ και ο ηγέτης των Εργατικών Κίρ Στάρμερ έχουν αμφότεροι στο προσκήνιο της εκστρατείας τους την οικονομική ανάπτυξη, το κόστος ζωής και τους φόρους. Μια νίκη των Εργατικών θα σηματοδοτούσε την πρώτη κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία εδώ και 14 χρόνια. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εδώ και αρκετό καιρό μια νίκη των Εργατικών σε γενικές εκλογές, αφού τα ποσοστά των Συντηρητικών έπεσαν μετά από μια σειρά σκανδάλων επί θητείας του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Οι συνολικές περικοπές φόρων σύμφωνα με το μανιφέστο των Συντηρητικών θα ανέλθουν σταδιακά σε 17,2 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως έως το 2029-30. Σε μια πρώτη απάντηση στο μανιφέστο, η ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης Institute for Fiscal Studies δήλωσε ότι το πακέτο «υποτίθεται ότι χρηματοδοτείται από τη μείωση του προβλεπόμενου λογαριασμού κοινωνικής πρόνοιας κατά 12 δισεκατομμύρια λίρες» μεταξύ άλλων στρατηγικών όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής.

«Αυτά είναι σίγουρα δώρα που πληρώνονται από αβέβαιες, μη συγκεκριμένες και προφανώς χωρίς θύματα εξοικονομήσεις. Συγχωρήστε μας ένα βαθμό σκεπτικισμού», δήλωσε ο Πολ Τζόνσον, διευθυντής του IFS, στην ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη 

ΕΚΤ: Ο γρίφος της νέας μείωσης επιτοκίων – Γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι επιφυλακτικοί

Καταρρέουν τα γαλλικά ομόλογα – Σε υψηλό 8 μηνών το spread

Δήμος Αθηναίων: Kλειστά λόγω καύσωνα δημοτικά και νηπιαγωγεία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ