Η διαστημική εταιρεία, Virgin Galactic και ο Βρετανός ιδιοκτήτης της, Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, έγραψαν ιστορία. Για πρώτη φορά, απλοί πολίτες κατάφεραν να ταξιδέψουν στο διάστημα.

Έπειτα από 17 χρόνια προσπαθειών, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Το διαστημικό σκάφος “VSS Unity” ταξίδεψε για πρώτη φορά στο διάστημα μεταφέροντας απλούς πολίτες. Εκτός από τον Μπράνσον, που υπηρέτησε ως «ειδικός αποστολής», δοκιμάζοντας την εμπειρία των επιβατών για μελλοντικούς πελάτες, στο διαστημικό αεροσκάφος επέβαιναν ακόμη δύο πιλότοι ο Ντέιβ Μακέι και ο Μάικ Μασούτσι καθώς επίσης και τρεις εργαζόμενοι της εταιρείας: η Μπεθ Μόουζες, επικεφαλής εκπαιδεύτρια αστροναυτών της εταιρείας, ο Κόλιν Μπενετ, επικεφαλής μηχανικός και η Σιρίσα Μπάντλα, αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων και ερευνών.

Ο μεταφορέας απογειώθηκε από έναν διάδρομο στις εγκαταστάσεις της Virgin Galactic στο Spaceport America, Νέο Μεξικό, στις 10:40 π.μ. ET. Στη συνέχεια, ανέβηκε στα 50.000 πόδια – περίπου 10 μίλια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αποκολλήθηκε από το αεροπλάνο που το μεταφέρει σε ύψος 15 χιλιομέτρων και άρχισε μια υπερηχητική άνοδο μέχρι που ξεπέρασε το ύψος των 80 χιλιομέτρων – το ύψος που οι ΗΠΑ έχουν ορίσει ως σύνορο με το διάστημα. Μόλις ο κινητήρας σταμάτησε να λειτουργεί, οι επιβάτες μπόρεσαν να λύσουν τις ζώνες των καθισμάτων τους για να βρεθούν για μερικά λεπτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και να θαυμάσουν την καμπύλη της Γης από ένα από τα 12 φινιστρίνια της καμπίνας. Αφού έφτασε σε ύψος περίπου 90 χιλιομέτρων, το σκάφος άρχισε την κάθοδό του. 

Μετά την επιτυχημένη πτήση, η Virgin Galactic σκοπεύει να πραγματοποιήσει άλλες δύο δοκιμαστικές πτήσεις φέτος και στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει και επισήμως τις τακτικές εμπορικές επιχειρήσεις της. Η εταιρεία φιλοδοξεί να πραγματοποιεί μεσοπρόθεσμα 400 πτήσεις το χρόνο από το Speaceport America με τις τιμές για μία θέση να φτάνουν τα 250.000 δολάρια. Σύμφωνα με το BusinessInsider, ήδη, περισσότερα από 700 άτομα έχουν εγγραφεί στη λίστα για τα πρώτα εμπορικά ταξίδια ανάμεσα τους ο Τομ Χανκς, ο Τζάστιν Μπίμπερ και η Λέιντι Γκάγκα.

Ο Μπράνσον κατάφερε να νικήσει λοιπόν και επισήμως τον αντίπαλό του και και ιδρυτή της Blue Origin, Τζεφ Μπέζος. Ο Μπέζος και η ομάδα του ανακοίνωσαν τον προηγούμενο μήνα ότι θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους με το αεροσκάφος, New Shepard στις 20 Ιουλίου. Ο Μπράνσον παρόλα αυτά επέμεινε ότι δεν υπήρχε κάποια κόντρα με τον Τζεφ Μπέζος. Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί ο Τύπος μιλά για «τον πόλεμο του Διαστήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην Washington Post. «Είναι απλώς μια απίστευτη, υπέροχη σύμπτωση που θα ταξιδέψουμε στο διάστημα τον ίδιο μήνα» υπογραμμίζει.

Διαβάστε ακόμη:

Ευάλωτα νοικοκυριά: Ανοίγει η πλατφόρμα για ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού – Κριτήρια και μέγιστο ποσό επιδότησης

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι θα ισχύσει για εστίαση και ταξίδια από τις 16 Ιουλίου

Επίδομα αδείας 2021: Πότε καταβάλλεται – Πώς υπολογίζεται