Ελλάδα

Προνόμια εμβολιασμένων: Τι θα ισχύσει για εστίαση και ταξίδια από τις 16 Ιουλίου

  • newsroom


Ποιο χώροι θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους από τις 16 Ιουλίου - Δείτε αναλυτικά

Την ώρα που η αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, κάνει την ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού πιο επιτακτική από ποτέ η κυβέρνηση επιδιώκει να υψώσει «τείχος ανοσίας» έναντι του κορωνοϊού, πριν προλάβει να φτάσει το τέταρτο κύμα στη χώρα μας.

Στις ανακοινώσεις του οι υπουργοί Κικίλιας, Πιερρακάκης και Γεωργιάδης γνωστοποίησαν τα προνόμια των εμβολιασθέντων, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή 16 Ιουλίου.

Ακολουθούν αναλυτικά τα προνόμια των εμβολιασμένων:

Μόνο με καθήμενους

Παράλληλα, για όλο αυτό το διάστημα η ψυχαγωγία, είτε αφορά κλειστούς χώρους μόνο με εμβολιασμένους, είτε ανοιχτούς με εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους.

«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί» είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ταξίδι με πλοίο

Υπενθυμίζεται ότι όποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του εδώ και 14 μέρες μπορεί να ταξιδέψει με πλοίο, επιδεικνύοντας απλά το πιστοποιητικό εμβολιασμού του, γλιτώνοντας έτσι από το έξοδο του τεστ.

Κινηματογράφοι και θέατρα
Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως, κινηματογράφοι και θέατρα που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και χωρίς χρήση μάσκας.

Γήπεδα

Στα γήπεδα – ανοιχτά και κλειστά – θα εισέρχονται από τις 15 Ιουλίου μόνο εμβολιασμένοι και όσοι νόσησαν τους προηγούμενους έξι μήνες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και 85% πληρότητα.

Freedom pass

Δηλαδή voucher ύψους 150 ευρώ σε νέους ηλικίας 18-25 ετών το οποίο θα καλύπτει ταξίδια, ή επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα αφορά όλους τους νέους αυτής της ηλικιακής ομάδας οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν εντός του 2021. Εν τω μεταξύ, την άλλη εβδομάδα, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την απόκτηση του freedom pass, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Κίνητρα για τους εμβολιασμένους στον στρατό

Μολονότι στην περίπτωση του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των στρατεύσιμων ο εμβολιασμός δεν είναι προς το παρόν υποχρεωτικός, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε χθες πως «στο εξής μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι».

Διαβάστε ακόμη:

Cosmote TV: «Ταράζει» τα νερά της Super League – Συζητήσεις με 11 ομάδες

Οικογένεια Παπαγεωργίου: Σε πλειστηριασμό ξανά το εμπορικό κέντρο «Avenue»

Εγνατία Οδός: Την Πέμπτη κληρώνει ο διαγωνισμός για τη μεγάλη σύμβαση παραχώρησης