Διεθνή

Ρωσία: Απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Κάμαλα Χάρις (upd)

  • newsroom


Κατάλογο με 29 πρόσωπα, στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία επ’ αόριστον, έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Την απαγόρευση της εισόδου στο έδαφός της ανακοίνωσε σήμερα η Ρωσία σε 29 Αμερικανούς πολιτικούς αξιωματούχους, προσωπικότητες των ΜΜΕ και επιχειρηματίες, στο πλαίσιο αντιποίνων για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ εις βάρος της για την εισβολή στην Ουκρανία.

Τον κατάλογο με τα πρόσωπα που στοχοθετούνται από το μέτρο αυτό έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται ο επικεφαλής του διαδικτυακού κολοσσού Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Επιπλέον, στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων βρίσκονται η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, καθώς επίσης 61 Καναδοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κυβερνητικοί ή στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

«Σε αυτά τα πρόσωπα απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία επ’ αόριστον», επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δύο δελτία Τύπου.

Επιπλέον, στοχοθετούνται πρόσωπα του κόσμου της οικονομίας, όπως ο επικεφαλής της Bank of America Μπράιαν Μόινιχαν και της αμυντικής βιομηχανίας, όπως η επικεφαλής της Northrop Grumman, Κάθι Γουόρντεν.

Τέλος, στον κατάλογο των κυρώσεων συμπεριλαμβάνονται και προσωπικότητες των ΜΜΕ, όπως ο Τζορτζ Στεφανόπουλος και ο Ντέιβιντ Ιγκνέισιους, αρθρογράφος στην Washington Post. Η ρωσική διπλωματία εξηγεί πως έθεσε στο στόχαστρό της αυτούς τους «δημοσιογράφους και ειδικούς», καθώς τους κατηγορεί ότι υπερασπίζονται μια «ρωσοφοβική ατζέντα».

Από την καναδική πλευρά, στον κατάλογο των κυρώσεων βρίσκονται ο διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, Κάμερον Άχμαντ και ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων Στιβ Μπόιβιν.

Διαβάστε ακόμη

Διέψευσε τις δυσμενείς προβλέψεις το πρωτογενές έλλειμμα: Στο 5% το 2021

Citigroup: Αισιόδοξη για τις τράπεζες, επιφυλακτική για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα

Boring Company: Στα $5,7 δισ. η αποτίμηση της εταιρείας του Έλον Μασκ που θέλει να λύσει το κυκλοφοριακό