Εδώ και δύο εβδομάδες οι κάτοικοι στο προάστιο Ποντόλσκ της Μόσχας ζουν χωρίς θέρμανση. Σε πολλά διαμερίσματα της περιοχής Κλίμοφσκ δεν λειτουργούν τα καλοριφέρ, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που τις νύχτες πέφτουν κάτω από τους 20 βαθμούς υπό το μηδέν.

Λίγο μετά την Πρωτοχρονιά παρουσιάστηκε ζημιά στην τοπική μονάδα τηλεθέρμανσης. Όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση παρέμεινε αδρανής για μέρες.

Ως αποτέλεσμα της ολιγωρίας οι σωλήνες πάγωσαν και έσπασαν. Κινητικότητα από την πλευρά των ρωσικών αρχών υπήρξε μόνο όταν οι κάτοικοι άρχισαν να διατυπώνουν παράπονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οργανώθηκαν οι πρώτες διαδηλώσεις.

Αντιδρώντας, οι ρωσικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του επικεφαλής της μονάδας παραγωγής στρατιωτικού υλικού της περιοχής, τον επικεφαλής της μονάδας παραγωγής ενέργειας και τον αντιδήμαρχο του Ποντόλσκ. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε μάλιστα στην εθνικοποίηση του εργοστασίου παραγωγής στρατιωτικού υλικού.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Novyje Isvestija, ο επικεφαλής της ενεργειακής μονάδας είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα στις υποδομές και αρνήθηκε να εγγυηθεί με την υπογραφή του τη χειμερινή λειτουργία του εργοστασίου. Εξακολουθεί όμως να κρατείται. Πριν τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Ο Πούτιν φιλοδοξεί να επανεκλεγεί για πέμπτη φορά

Δυστυχώς το Ποντόλσκ δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Σε όλη τη Ρωσία, από το Καλίνιγκραντ στα δυτικά μέχρι το Νοβοσιμπίρσκ στα ανατολικά, εκατοντάδες χωριά και δεκάδες χιλιάδες πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα με σπασμένους σωλήνες τηλεθέρμανσης ή λόγω απουσίας ζεστού νερού, από βλάβες στον εξοπλισμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Η κατάρρευση των υποδομών τηλεθέρμανσης πλήττει πλέον 43 ρωσικές περιφέρειες, αναφέρει η ανεξάρτητη διαδικτυακή πύλη 7×7. Με άλλα λόγια κάθε δεύτερη διοικητική περιφέρεια της χώρας έχει προβλήματα θέρμανσης. Η δυσαρέσκεια του κόσμου εντείνεται μήνα με τον μήνα.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW