Διεθνή

Σάλος με τον Ερντογάν: Έκανε τρίτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό – Εκατομμύρια οι ανεμβολίαστοι στην Τουρκία

  • newsroom


Λόγω της έλλειψης εμβολίων, την περίοδο που ο Ερντογάν έκανε την τρίτη δόση ο μέσος Τούρκος πολίτης έπρεπε να περιμένει 12 εβδομάδες έναντι τεσσάρων, για να κάνει τη δεύτερη δόση

Σάλο έχει προκαλέσει στην Τουρκία η είδηση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε και τρίτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στη χώρα, δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ούτε την πρώτη δόση.

Η είδηση έγινε γνωστή από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος αποκάλυψε ότι έκανε και τρίτη δόση σε συνέντευξή του στο TRT.

Μάλιστα, ανακοίνωσε και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού του: «Έλεγξα αν είχαμε αύξηση στα επίπεδα των αντισωμάτων μου. Έφτασα τα 2.160, δόξα τω Θεώ», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν στην Τουρκία. Η πρώτη δόση έγινε με το κινεζικό σκεύασμα της Sinovac στις 14 Ιανουαρίου, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου έλαβε τη δεύτερη δόση. Χθες, ανακοίνωσε ότι η τρίτη δόση έγινε στις 10 Μαρτίου, χωρίς να διευκρινίσει αν επανέλαβε το κινεζικό εμβόλιο ή αν χρησιμοποίησε το εμβόλιο της Pfizer, που κυκλοφορεί στη χώρα του.

Λόγω της έλλειψης εμβολίων, την περίοδο που ο Ερντογάν έκανε την τρίτη δόση ο μέσος Τούρκος πολίτης έπρεπε να περιμένει 12 εβδομάδες έναντι τεσσάρων, για να κάνει τη δεύτερη δόση.

Η αποκάλυψη του Ερντογάν προκάλεσε αντιδράσεις και στα πολιτικά κόμματα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ενγκίν Οζκότς, έγραψε στο Twitter: «Στους πολίτες ούτε μία δόση και στον Ερντογάν τρεις δόσεις εμβολίου».

Μεγάλες ελλείψεις και χαμηλοί ρυθμοί στους εμβολιασμούς

Από τον περασμένο Ιανουάριο, στην Τουρκία έχουν χορηγηθεί 29,25 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Πάνω από 16,6 εκατ. πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση και τουλάχιστον 12,5 εκατ. είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ωστόσο, τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια.

Σύμφωνα με το Reuters, με τον τρέχοντα εμβολιαστικό ρυθμό στην Τουρκία, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 80 εκατ. κατοίκους, θα χρειαστούν άλλες 102 ημέρες για να υπάρξουν οι απαραίτητες δόσεις για να προστατευτεί άλλο ένα 10% του πληθυσμού. Παράλληλα, ανακοινώνονται 6.000 κρούσματα ημερησίως.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος στην «ομηρία» 400.000 φορολογούμενων με «χρέος» έως 0,99 ευρώ στην εφορία

Βρετανία: Εκτός «πράσινης» λίστας η Πορτογαλία – Καμία νέα προσθήκη (upd)

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ανοίγουν οι δηλώσεις στην ΕΡΓΑΝΗ για τους καλλιτέχνες για τον μήνα Απρίλιο