Την επικύρωση κρατικής επιδότησης ύψους 6 έως 7 δισ. δολαρίων προς την Samsung ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση. Τα κονδύλια θα δοθούν για την επέκταση του εργοστασίου της νοτιοκορεατικής εταιρείας στο Τέξας, στο πλαίσιο του σχεδίου του Λευκού Οίκου για την αύξηση της παραγωγής μικροτσίπ στο αμερικανικό έδαφος.

Τις πληροφορίες δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, ισχυριζόμενο πως η ανακοίνωση θα γίνει από την υπουργό Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, σε εκδήλωση στο Τέξας, τις προσεχείς ημέρες. Θα είναι δε, το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο επιδότησης για εγχώρια παραγωγή μικροτσίπ μετά και τα 6,6 δισ. δολάρια που διασφάλισε η TSMC, με έδρα την Ταιβάν.

Η TSMC, όπως έγινε γνωστό σήμερα, έλαβε την εν λόγω κρατική βοήθεια προκειμένου να προχωρήσει στη διεύρυνση της επένδυσης της στις ΗΠΑ κατά συνολικά 25 δισ. δολάρια, προσθέτοντας και ένα τρίτο εργοστάσιο στην Αριζόνα.

Αντιστοίχως η Samsung σκοπεύει να υπερ-τριπλασιάσει τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ, στα 44 δισ. δολάρια, προσθέτοντας τέσσερις ακόμη παραγωγικές γραμμές στο εργοστάσιο της στο Τέιλορ του Τέξας.

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δρομολόγησε τη νομοθεσία του Chips and Science Act με στόχο να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών και να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές από το εξωτερικό, κυρίως την Κίνα και την Ταϊβάν. Για το σκοπό αυτό θα διαθέσει συνολικά 52,7 δισ. δολάρια σε επιδοτήσεις για την έρευνα και την αύξηση της παραγωγής, ενώ το κράτος θα εγγυηθεί για εταιρικά δάνεια άλλων 75 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Semiconductor Industry Association, η αμερικανική παραγωγή μικροτσίπ έπεσε από το 37% της παγκόσμιας πίτας που ήταν το 1990 μόλις στο 12% το 2020.

Σημειωτέον πως ο Τζο Μπάιντεν δεν θα παραστεί στην εκδήλωση στο Τέξας, όπως έχει κάνει σε έτερες ανάλογες περιπτώσεις εταιρειών μικροτσίπ, πιθανότατα διότι η πολιτεία είναι «βαμμένη» συντηρητική και είναι απίθανο να καταφέρει να την κερδίσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη 

Πώς τα σοκ της αγοράς αυξάνουν τις τιμές στο πετρέλαιο (γράφημα)

Ντίμον (JPMorgan): Καμπανάκι για ανθεκτικό πληθωρισμό και διατήρηση των επιτοκίων ψηλά (tweets)

Αστέρας Βουλιαγμένης: Νέο ρεκόρ επιδόσεων με τζίρο 295,4 εκατ. ευρώ το 2023 (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ