Η Αργεντινή και η Βραζιλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Νότιας Αμερικής, βρίσκονται σε πρώιμες συνομιλίες για τη δημιουργία κοινού νομίσματος, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο ΗΠΑ.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί, απορρίπτοντας την πρόταση ως ουτοπική λόγω των διαφορών μεταξύ των δύο οικονομιών και της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί διαχρονικά στις δύο χώρες.

«Οι υπουργοί Οικονομικών μας, ο καθένας με τη δική του ομάδα, μπορούν να μας κάνουν μια πρόταση για το εξωτερικό εμπόριο και τις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών που γίνονται σε κοινό νόμισμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου στο Μπουένος Άιρες, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας στην πρώτη διεθνή επίσκεψή του από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Λούλα είπε ότι το νόμισμα αρχικά θα σχεδιαστεί για το εμπόριο και τις συναλλαγές μεταξύ Βραζιλίας και Αργεντινής. Θα μπορούσε αργότερα να υιοθετηθεί και από άλλες χώρες -μέλη της Mercosur – του μεγαλύτερου εμπορικού μπλοκ της Νότιας Αμερικής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Φερνάντο Χαντάντ, δήλωσε ότι η υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος δεν έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το ρεάλ Βραζιλίας και το πέσο Αργεντινής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσθεσε ότι το σχέδιο δεν έχει ακόμη όνομα ή χρονοδιάγραμμα, ούτε οι χώρες θα επιδιώξουν μια νομισματική ενοποίηση τύπου ευρώ.

Η Χιμένα Μπλάνκο, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Verisk Maplecroft, περιέγραψε τις συνομιλίες ως μια «επιδεικτική» ανακοίνωση που σχεδιάστηκε «για να επιστήσει την προσοχή σε μια κατά τα άλλα ασήμαντη» περιφερειακή σύνοδο κορυφής.

«Τρεις δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, η MERCOSUR δεν έχει ακόμη επιτύχει τον πρωταρχικό της στόχο για εμπορική ολοκλήρωση για τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη της», δήλωσε η Μπλάνκο στο CNBC μέσω email. «Η ανάπτυξη και η εφαρμογή ενός κοινού νοτιοαμερικανικού νομίσματος είναι, επομένως, μία χίμαιρα».

«Ούτε η Αργεντινή ούτε η Βραζιλία διαθέτουν τις οικονομικές ή πολιτικές συνθήκες που απαιτούνται για να ξεκινήσουν μια τέτοια θεμελιώδη αλλαγή, η οποία θα χρειαζόταν δεκαετίες για να αναπτυχθεί αποτελεσματικά», είπε η Μπλάνκο.

«Περιμένουμε από το «Sur» να έχει την ίδια μοίρα με το πέσο Andino, το οποίο δεν ξεκίνησε ποτέ, ή το Sucre, το ψηφιακό νόμισμα πληρωμών που χρησιμοποιείται από τη Βενεζουέλα και ιδεολογικά προσκείμενες χώρες που δεν έχει τίποτα περισσότερο από συμβολική αξία και δεν έχει καταφέρει να μείωσε την αξία του δολαρίου ΗΠΑ στο περιφερειακό εμπόριο», πρόσθεσε.

Διερευνητικές συνομιλίες

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες είπε ότι, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το κοινό νόμισμα στην περιοχή, ο Λούλα και ο ίδιος συμφώνησαν ότι η εξάρτηση από τα ξένα νομίσματα για το εμπόριο ήταν επιβλαβής.

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Αργεντινή και η Βραζιλία θα κινηθούν πραγματικά προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένων των αποκλίσεων στις δύο οικονομίες στο παρόν στάδιο», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Μάριο Μαρκονίνι, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Teneo. Ο Μαρκονίνι τόνισε ότι χρειάστηκαν δεκαετίες οι ευρωπαϊκές χώρες για να φτάσουν σε ένα σημείο όπου τα κράτη μέλη αισθάνονται έτοιμα να προχωρήσουν με ένα κοινό νόμισμα και αυτή η διαδικασία ακολούθησε μια διαρκή περίοδο συντονισμού και ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ευθυγράμμισης στη μακροοικονομική πολιτική.

Διαβάστε ακόμη

Ο ΕΟΦ ανακαλεί λάδι μαλλιών

Κρασί: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα για επενδύσεις σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κατά 10,2% σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το γ’ τρίμηνο πέρυσι