Την ανθεκτική «εικόνα» συντηρεί η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, με τον δείκτη ανεργίας να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969 και τις νέες θέσεις εργασίας να καταγράφουν νέα σημαντική αύξηση. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 517.000 έναντι των εκτιμήσεων περί μόλις 187.000. Την ίδια στιγμή, η ανεργία κατρακύλησε στο 3,4% έναντι των προβλέψεων περί 3,6%.  

Τα δεδομένα έδειξαν ότι η βελτίωση επεκτάθηκε σ’ όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ενδεικτικά, σε ξενοδοχεία και διασκέδαση δημιουργήθηκαν 128.000 θέσεις, στις υπηρεσίες 82.000, στο δημόσιο 74.000 και στην υγεία 58.000.  

Εξίσου θετικά ήταν τα στοιχεία και για τους μισθούς, καθώς οι μέσες ωριαίες αποδοχές διευρύνθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 4,4% σε ετήσιο επίπεδο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,3% και 4,3% αντίστοιχα.  

Όλα τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν την ισχυρή «εικόνα» της αμερικανικής οικονομίας, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες κατά παράδοση υπονομεύουν τη δυναμική της ανάπτυξης. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Federal Reserve ανακοίνωσε ακόμη μία παρέμβαση στα επιτόκια, προχωρώντας σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, με τους αναλυτές να περιμένουν τουλάχιστον ακόμη δύο αναθεωρήσεις, προτού ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος σύσφιγξης, ο οποίος στοχεύει στην αναχαίτιση του πληθωρισμού.  

Διαβάστε επίσης

Alpha Bank: Εθελούσια έξοδος με αποζημίωση έως €200.000 – Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Πώς και γιατί το Ζάναξ έγινε το εθνικό μας αγχολυτικό – Μια ιστορία που έγινε φαινόμενο

Ελληνίδες με αμύθητες περιουσίες – «Αυτοκράτειρες» σε θάλασσα και στεριά (pics)