Μειωμένο ήταν το μέγεθος και ο αριθμός των συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) φέτος, δεδομένων των μακροοικονομικών προβλημάτων που επηρέασαν την παγκόσμια αγορά.

Για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια δεν υπήρξαν «mega deals» με συνολική αξία άνω των $10 δισ. κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της αγοράς M&A της Willis Towers Watson (WTW). Υπήρξαν μόλις 49 μεγάλα deals με συνολική αξία άνω του $1 δισ. έκαστο κατά τη διάρκεια του τριμήνου, σε σχέση με 67 αντίστοιχες συμφωνίες την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος.

Παρά τους φόβους για τη δημιουργία παγκόσμιας ύφεσης, των γεωπολιτικών εντάσεων, των πληθωριστικών εκτιμήσεων και της αύξησης των επιτοκίων το 2023, η William Towers Watson εκτιμά πως οι συγχωνεύσεις και εξαγορές θα συνεχιστούν. 

«Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός προβλημάτων έχουν δημιουργήσει ταραχές στην αγορά των M&A αλλά παράλληλα δημιουργούν και ευκαιρίες», τόνισε ο Μάσιμο Μποργκέλο, στέλεχος της WTW, προσθέτοντας πως «οι βασικές αρχές των συμφωνιών αυτών υπάρχουν ακόμα, ενώ ο εξορθολογισμός των αξιολογήσεων των εταιρειών μετά το “τρελό” 2021 αποτελεί ευκαιρία για τους επενδυτές».

Η WTW προέβλεψε πως οι φόβοι για τη δημιουργία ύφεσης ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα περίεργο φαινόμενο το 2023 όπου οι αγοραστές προσηλώνονται σε επιλεγμένα, φθηνότερα deals παρά σε μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Η υφεσιακή κατάσταση επίσης ενδέχεται να οδηγήσει πολλές εταιρείες στην πώληση λιγότερο σημαντικών περιουσιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, οι εταιρείες ενέργειας θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πουλούν assets τα οποία αυξάνουν τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων τους.

Επιπροσθέτως, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τεχνολογικό τομέα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αγορές της τεχνητής νοημοσύνης και του machine learning, ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν το 2023, δεδομένης της ανάγκης της ψηφιακής μεταρρύθμισης και μετάβασης όλων των βιομηχανικών κλάδων.

Η WTW υπογράμμισε πως η κινεζική αγορά θα προσηλωθεί στις συγχωνεύσεις των εγχώριων εταιρειών. Στις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, το μομέντουμ των αγορών θα επικεντρωθεί στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένης της σημασίας της εταιρικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης (ESG).

Σύμφωνα, τέλος, με τον Μποργκέλο «η οικονομική αβεβαιότητα θα συνεχίσει να επηρεάζει τη δραστηριότητα στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών αλλά θα υπάρξουν και πολλές ευκαιρίες. Στις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, η ψηφιακή μεταρρύθμιση, η πράσινη μετάβαση και η προσαρμογή των εταιρειών στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα θα συνεχίσουν να προσφέρουν ώθηση στις M&A».

Σημειωτέον πως οι εταιρείες βιοεπιστήμης Novozymes και Chr. Hansen αναμένεται να συγχωνευθούν μέχρι το δ’ τρίμηνο του 2023. Η μαλαισιανή Axiata Group Berhad, η Telenor Asia και η Digi πρόσφατα ολοκλήρωσαν σωρεία συγχωνεύσεων και δημιούργησαν την Celcom Digi. 

Διαβάστε ακόμα

Goldman Sachs: Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες το 2023 

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε – Τι να προσέξετε

Mητσοτάκης για Flyover Θεσσαλονίκης: Καινοτόμο έργο €373 εκατ. – Πώς θα «τρέξει» ο εναέριος αυτοκινητόδρομος (vid)