Ο επικεφαλής της Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), Τζιμ Σκέα, υποστήριξε πως οι ρυθμιστικές αρχές κινδυνεύουν, στην πραγματικότητα, να παραβλέψουν το πρόβλημα το οποίο δημιουργεί η άντληση και παραγωγή υδρογονανθράκων, τονίζοντας πως «το πρόβλημα αυτό γιγαντώνεται κάθε μέρα που περνάει, κάθε εβδομάδα που διανύουμε».

Σε δηλώσεις του μετά από την εκλογή του ως επικεφαλής της Επιτροπής, ο Σκέα υπογράμμισε πως τα πρόσφατα ρεκόρ θερμοκρασίας αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου όσο το δυνατόν περισσότερο.

«Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη θέση», σημείωσε ο Σκέα σε συνέντευξή του στο CNBC. «Προσπαθούσαμε να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά απ’ ό,τι βλέπουμε, οι επιπτώσεις λαμβάνουν χώρα ζωντανά στις οθόνες των τηλεοράσεών μας. Οποιοσδήποτε μπορεί να το δει ξεκάθαρα. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά εμπόδια», υπογράμμισε.

To σοκ της κλιματικής αλλαγής είναι ξεκάθαρο τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στην επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία του, ενώ ο Ιούλιος αποτέλεσε τον θερμότερο μήνα στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας.

Τεράστιες περιοχές της Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας έχουν περάσει πολλαπλά κύματα καύσωνα, ενώ πολλές χώρες της Νότιας Αμερικής βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και στα μέσα του χειμώνα.

O Σκέα, ο οποίος είναι καθηγητής βιώσιμης ενέργειας στο Imperial College του Λονδίνου υπογράμμισε τη σημασία της αντιμετώπισης των μεγαλύτερων προβλημάτων τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή.

Παρ’ όλα αυτά, τόνισε πως «δεν πρέπει να παραλύουμε από φόβο επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα, αφού μπορούμε ακόμα να λάβουμε μέτρα».

Η «φούσκα» των $4 τρισ.

To περσινό μήνυμα των επιστημόνων ήταν πως η σημαντική μείωση της χρήσης των υδρογονανθράκων είναι απαραίτητη για τη μείωση της εκπομπής αερίων και της θερμοκρασίας του πλανήτη. Η καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί τον κύριο λόγο της κρίσης. 

Η Επιτροπή του ΟΗΕ υποστήριξε πως το τρέχον επίπεδο αερίων τα οποία εκπέμπει η ανθρωπότητα είναι πολύ υψηλότερο από αυτό το οποίο μπορεί να διαχειριστεί η ατμόσφαιρα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε περαιτέρω πρότζεκτ υδρογονανθράκων θα έχουν πολύ σημαντικότερες επιπτώσεις.

Επιπροσθέτως, οι επενδυτές στον τομέα υδρογονανθράκων ενδέχεται να χάσουν επενδύσεις συνολικής αξίας μεταξύ $1 τρισ. και $4 τρισ. εάν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο λάβουν αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η λεγόμενη και «φούσκα άνθρακα» θεωρείται σημαντικός κίνδυνος για τους επενδυτές οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στη συγκεκριμένη αγορά. Εάν η φούσκα αυτή σκάσει, τότε οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίση στην παγκόσμια οικονομία. 

«Η χρήση των υδρογονανθράκων θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του αιώνα, ιδιαίτερα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», ανέφερε ο Σκέα, υπογραμμίζοντας, όμως, πως «το 80% του άνθρακα, το 50% του αερίου και το 30% των αποθεμάτων πετρελαίου δε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Εάν θέλουμε να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της θερμοκρασίας μόλις 1,5 βαθμούς Κελσίου αντί για 2 βαθμούς, η προσπάθεια θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη και μεγάλο μέρος των υδρογονανθράκων αυτών θα πρέπει να αφεθεί ανεκμετάλλευτο».

Παρ’ όλα αυτά, οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνα, υποστηρίζουν πως η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί τον κύριο λόγο για την αύξηση των επενδύσεων σε τέτοια πρότζεκτ. Οι χώρες των G7, από την πλευρά τους, έχουν υποστηρίξει νέες επενδύσεις σε φυσικό αέριο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που αυτός δημιούργησε. 

«Το κύριο μήνυμα είναι πως εάν οι αποφάσεις αυτές ληφθούν αυτή τη στιγμή, είτε πρόκειται για λόγους ενεργειακής ασφάλειας είτε όχι, απλά μεταθέτουν το πρόβλημα στους ηγέτες του μέλλοντος οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θέλουν να επιτύχουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού ή όχι», ανέφερε ο Σκέα, προσθέτοντας πως «πρόκειται για μία ξεκάθαρη επιλογή. Δεν έχει σημασία αν αντληθεί το πετρέλαιο, αλλά εάν χρησιμοποιηθεί για καύση η οποία ρυπαίνει την ατμόσφαιρα».

Όσο για τα νέα πρότζεκτ της άντλησης υδρογονανθράκων όπως οι εκατοντάδες άδειες τις οποίες προσέφερε η βρετανική κυβέρνηση για εκμετάλλευση της Βόρειας Θάλασσας και η ενεργειακή στρατηγική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Σκέα μίλησε διπλωματικά.

«Είμαι, πια, επικεφαλής ενός διεθνούς διπλωματικού και διακυβερνητικού σώματος. Δεν μπορώ να σχολιάσω συγκεκριμένες χώρες και κυβερνήσεις, αλλά υποστηρίζω πως εάν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα σύντομα, το ‘μπαλάκι’ θα περάσει στις επόμενες γενιές».

Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις

Ο Σκέα αναφέρθηκε και στις κοινωνικές επιπτώσεις τις οποίες θα έχει η επίτευξη του στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού για μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας υπό των 2 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2050.

Ο στόχος αυτός θεωρείται σημαντικός γιατί, πέραν του επιπέδου αυτού, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα των «σημείων καμπής», δηλαδή των μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών γεγονότων τα οποία θα επηρεάσουν την ορθή λειτουργία του περιβάλλοντος για πάντα. Αυτά τα σημεία καμπής έχουν, όπως είναι προφανές, τεράστια σημασία και ενδέχεται να διακινδυνεύσουν την επιβίωση του ανθρώπινου, και όχι μόνο, είδους.

«Για την επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης  όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αφού πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ενέργεια. Υπάρχουν, επίσης, σημαντικά θέματα όσον αφορά τη χρήση γαιών και τη γεωργία. Πρέπει να γνωρίζουμε πως υπάρχουν σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ευθέως εάν θέλουμε να προχωρήσουμε με την ενεργειακή μετάβαση», συμπλήρωσε ο Σκέα.

Διαβάστε ακόμη

Shaul Schneider (Ashdod Port): Πώς θα συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Jet2: Επιμηκύνει τη σεζόν του 2024 σε Κρήτη και Ρόδο

Φυσικές καταστροφές: Αυτό είναι το νέο πλαίσιο άμεσων αποζημιώσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ