Το απόλυτο χάος επικρατεί σήμερα στο Χίθροου, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αναγκάστηκε να «κόψει» 30 πτήσεις από το σημερινό πρόγραμμα, καθώς ο αριθμός των επιβατών ήταν δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τους υπαλλήλους.

Η διοίκηση του αεροδρομίου εξήγησε ότι οι ακυρώσεις ήταν απαραίτητες για την ασφάλεια των ταξιδιωτών. Οι τελευταίοι, ωστόσο, δηλώνουν εξοργισμένοι και απογοητευμένοι, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση. 

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός άνδρα, ο οποίος περίμενε για αρκετές ώρες στην ουρά για να κάνει check-in, προτού τελικά ενημερωθεί ότι η πτήση του ακυρώθηκε. Πολλά ήταν τα παράπονα και για τις ελλιπείς υπηρεσίες, καθώς δεν υπήρχαν υπάλληλοι να βοηθήσουν τους επιβάτες.  

«Συνεργαζόμαστε με τις αεροπορικές εταιρείες για να βοηθήσουμε τους επιβάτες να κάνουν νέα κράτηση. Ζητάμε συγγνώμη που ανατρέψαμε τα σχέδιά τους» δήλωσε εκπρόσωπος του Χίθροου. «Δουλεύουμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν ένα ομαλό ταξίδι φέτος το καλοκαίρι» έσπευσε να προσθέσει. 

Από την πλευρά της, η British Airways εξήγησε ότι το Χίθροου ζήτησε από τις αεροπορικές να μειώσουν τον αριθμό των προγραμματισμένων πτήσεων, με αποτέλεσμα αυτές να προχωρήσουνε σ’ έναν μικρό αριθμό ακυρώσεων.  

Η βρετανική κυβέρνηση, στο μεταξύ, κάλεσε εκ νέου τη βιομηχανία να εφαρμόζει «ρεαλιστικά» προγράμματα θερινών δρομολογίων και να ενημερώνει «το συντομότερο δυνατό» τους επιβάτες σε περίπτωση ακυρώσεων. 

Το τελευταίο διάστημα οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις πτήσεων αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα, προκαλώντας μεγάλες αναταράξεις στον ταξιδιωτικό κλάδο. Τα προβλήματα οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων, με κυριότερο όλων τις ελλείψεις προσωπικού. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αεροδρόμια και αεροπορικές προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις λόγω της καθίζησης της ζήτησης για ταξίδια. Ωστόσο, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα βρήκε απροετοίμαστο τον κλάδο, ο οποίος ακόμη και σήμερα δυσκολεύεται αισθητά να βρει νέο προσωπικό, δεδομένου ότι πολλοί πρώην εργαζόμενοι έχουν ήδη στραφεί σε άλλους κλάδους της οικονομίας. 

Το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ (επίσης στο Λονδίνο), για να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα, έχει ήδη ανακοινώσει τη μείωση του αριθμού των πτήσεων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο να κάνει και το Χίθροου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Διαβάστε επίσης:

Νέες αυξήσεις από αύριο στα εισιτήρια των πλοίων – Οι έξι προτάσεις των ακτοπλόων για το ενεργειακό κόστος

North Evia – Samos Pass: Ανάρπαστες οι άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες – Έκλεισε η πλατφόρμα

Intrakat: Δηλώνει παρούσα για την Αττική Οδό και τα νέα έργα στο Ελληνικό