Την ανάλυσή της για τα επίπεδα διαφθοράς του 2020 εξέδωσε η Transparency International.

Ο δείκτης 2020 Corruption Perceptions Index ο οποίος υπολογίζει την αντιληπτή διαφθορά σε 180 χώρες ανά τον πλανήτη τις βαθμολογεί με μάξιμουμ το 100 (αδιάφθορη) και μίνιμουμ το 0 (πλήρως διεφθαρμένη). Πάνω από τα 2/3 των χωρών είχαν σκορ υπό το 50. 

Η έρευνα υποδεικνύει πως η διαφθορά αποτελεί τεράστιο πρόβλημα σε μεγάλο μέρος του κόσμου, ενώ υπέσκαψε τις προσπάθειες συντονισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας και απειλεί την παγκόσμια ανάκαμψη. 

Σύμφωνα με την έρευνα της Transparency International, η πανδημία δεν αποτελεί μόνο υγειονομική και οικονομική κρίση αλλά και κρίση διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, η διαφθορά επιδεινώνει τα φαινόμενα απάτης, υπερτίμησης των προϊόντων, ευνοιοκρατίας και δωροδοκίας.

Οι καταγγελίες για διαφθορά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την αρχή της πανδημίας, ενώ πάρα πολλές ζωές ανά τον πλανήτη έχουν χαθεί λόγω της ανισότητας πρόσβασης σε ανεπτυγμένα συστήματα υγείας και εμβολιασμό

Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρέθηκαν χώρες όπως Δανία και Νέα Ζηλανδία, ακολουθούμενες από τη Φινλανδία, τη Σιγκαπούρη, τη Σουηδία και την Ελβετία. Στις τελευταίες θέσεις βρέθηκαν χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και η Σομαλία, αλλά και Συρία, Υεμένη και Βενεζουέλα.

Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην 25η θέση και η Ελλάδα στην 59η. 

Διαβάστε ακόμα:

Προς παράταση η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στα ακίνητα

«Grand Chalet»: Ξανά στο σφυρί στις 7 Ιανουαρίου το κάποτε φημισμένο ξενοδοχείο

Η Eurobank αγοράζει (και) το 2,7% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, ο τραπεζικός καυγάς συνεχίζεται, ο Ηλεκτρικός πάει Φάληρο και ο υπουργός περιφέρεται από το Κολωνάκι στα μπουζούκια