Διεθνή

SpaceX: Η κόντρα με την Amazon και το «πράσινο φως» για τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς

  • newsroom


Η SpaceX είχε ζητήσει από την FCC να θέσει 2.824 δορυφόρους του δικτύου Starlink στη χαμηλότερη τροχιά, όπου ήδη έχει άδεια λειτουργίας 1.584 δορυφόρων, και η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτήν που έχει παραχωρηθεί στο Project Kuiper.

Άδεια για την τοποθέτηση δορυφόρων χαμηλής τροχιάς από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ, η οποία απέρριψε τους ισχυρισμούς αντίπαλων εταιρειών όπως η Kuiper Systems της Amazon.com ότι μια τέτοια αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο διαστημικών συγκρούσεων, έλαβε η διαστημική εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ.

Η FCC στην απόφασή της, η οποία ελήφθη με ψήφους 4 υπέρ και κανενός κατά, αναφέρει ότι οι χαμηλότερης τροχιάς δορυφόροι θα βελτιώσουν την ταχύτητα και θα μειώσουν τις καθυστερήσεις στη μεταφορά του σήματος της υπηρεσίας διαστημικού internet της εταιρείας. Ζήτησε ωστόσο από τη SpaceX να ελέγχει ενδελεχώς το ύψος της τροχιάς των δορυφόρων που είναι εγγύτερα στις τροχιές που έχει σχεδιάσει να βάλει τους δικούς της ιντερνετικούς δορυφόρους η Kuiper.

“Η απόφασή μας θα επιτρέψει στη SpaceX να εφαρμόσει εστιασμένες αλλαγές όσον αφορά στην ασφάλεια κατά την ανάπτυξη του δορυφορικού δικτύου της για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών στο σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των χρηστών που ζουν σε περιοχές με μερική ή καθόλου κάλυψη από τα επίγεια δίκτυα”, αναφέρει η FCC στην απόφασή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Η νέα τροχιά “θα πρέπει να διασφαλίσει χαμηλότερο κίνδυνο σύγκρουσης” εν μέρει διότι η ατμοσφαιρική αντίσταση επιβραδύνει τους δορυφόρους που κινούνται σε χαμηλότερο υψόμετρο, ωθώντας τους να βγουν από την τροχιά τους, δήλωσε η FCC. Η απόφαση της FCC επιτρέπει στη SpaceX να μειώσει το ύψος στις τροχιές ορισμένων δορυφόρων της περίπου στο μισό.

Η διαμάχη που έχει προκαλέσει το σχέδιο της SpaceX για τη δημιουργία ενός δικτύου 4.408 δορυφόρων αντικατοπτρίζει την “διαστημική κούρσα” που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς οι εταιρείες διαγκωνίζονται για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών από το διάστημα. Η Amazon το 2020 εξασφάλισε άδεια από την FCC για να θέσει σε τροχιά 3.236 δορυφόρους της Kuiper αλλά δεν έχει ακόμη τοποθετήσει ούτε έναν. Η Viasat Inc., η Telesat Canada και η OneWeb σχεδιάζουν επίσης να φτιάξουν δικούς τους στόλους δορυφόρων.

Αντίθετα, η SpaceX βρίσκεται μπροστά από τους ανταγωνιστές της, καθώς όπως έχει ανακοινώσει μέχρι τις 6 Απριλίου είχε θέσει σε τροχιά 1.320 δορυφόρους, ενώ εκτόξευσε άλλους 60 την επόμενη μέρα.

Η SpaceX είχε ζητήσει από την FCC να θέσει 2.824 δορυφόρους του δικτύου Starlink στη χαμηλότερη τροχιά, όπου ήδη έχει άδεια λειτουργίας 1.584 δορυφόρων, και η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτήν που έχει παραχωρηθεί στο Project Kuiper.

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο Μπάιντεν προτείνει διπλασιασμό της φορολόγησης των υπερ-πλούσιων Αμερικανών

Οι αεροπορικές εταιρείες «ανοίγουν» τις Business Class στο ευρύ κοινό – Προσιτό καταφύγιο για τον κορωνοϊό

Κοινή αγωγή Gucci και Facebook εναντίον κατασκευαστή «μαϊμού» προϊόντων

Απόρρητο Απόρρητο