Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να επενδύσετε στο χρηματιστήριο. Σε ορισμένους επενδυτές αρέσουν οι μετοχές τεχνολογίας με υψηλές αποδόσεις και καινοτόμο ανάπτυξη. Άλλοι εκτιμούν μια στρατηγική που δίνει έμφαση στην αξία, παρόμοια με αυτή του Γουόρεν Μπάφετ.

Ανεξάρτητα από το τι προτιμάτε, ορισμένοι επενδυτές θέλουν απλώς να κερδίζουν παθητικό εισόδημα από τις επιχειρήσεις που κατέχουν. Το να κατέχετε εταιρείες που σας πληρώνουν για να μην κάνετε απολύτως τίποτα, είναι αρκετά καλή συμφωνία.

Με αυτό το δεδομένο, αυτή τη στιγμή οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν μια υπέροχη μερισματική μετοχή, ενώ έχει σημειώσει πτώση 28% από την ανώτατη τιμή της. Να γιατί μια επένδυση 100 δολαρίων στις μετοχές αυτής της εταιρείας είναι μια έξυπνη κίνηση σήμερα.

Ισχυρό ιστορικό

Η Starbucks δύσκολα χρειάζεται συστάσεις. Η κυρίαρχη αλυσίδα καφέ είναι ένα πασίγνωστο όνομα. Και σε πολύ μακροπρόθεσμο ορίζοντα έχει κάνει θαυμάσια δουλειά στην ανταμοιβή των επενδυτών.

Η εταιρεία πληρώνει σήμερα μέρισμα που αποδίδει 2,5%. Οι επενδυτές μπορεί να μην ενθουσιαστούν αμέσως με αυτό το γεγονός, αλλά είναι σημαντικό το ότι η Starbucks αυξάνει συνεχώς το μέρισμά της τα τελευταία 13 χρόνια. Και μόλις τα τελευταία πέντε χρόνια, η τριμηνιαία πληρωμή έχει εκτοξευθεί κατά 58%, από 0,36 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε 0,57 δολάρια σήμερα.

Ακόμα και κατά την πανδημία, όταν οι εκτελεστικές ομάδες πολλών εταιρειών έθεσαν ως προτεραιότητα τη διατήρηση μετρητών, η πορεία του μερίσματος της Starbucks συνέχισε ανεμπόδιστη. Έχει ένα εντυπωσιακό ιστορικό επιστροφής κεφαλαίων στους μετόχους με τη μορφή μερίσματος. Αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί και αυτά είναι τα πιο ευχάριστα νέα για τους επενδυτές.

Ευνοϊκά χαρακτηριστικά

Δεν υπάρχει σημαντικός λόγος για τους επενδυτές να σκεφτούν πως η Starbucks θα σταματήσει τις μερισματικές πληρωμές της. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η εταιρεία μπορεί να συνεχίσει να τα αυξάνει σταθερά στο μέλλον.

Η Starbucks διαθέτει ένα από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα στον κόσμο, το οποίο της δίνει μεγάλη οικονομική δύναμη. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να πουλάει τα καφεϊνούχα ροφήματα και τα προϊόντα διατροφής της σε υψηλές τιμές. Η μάρκα έχει απήχηση στους καταναλωτές και παραμένει στην κορυφή όλα αυτά τα χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι λειτουργεί εδώ και πέντε δεκαετίες και έχει σχεδόν 39.000 καταστήματα διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, η Starbucks εξακολουθεί να έχει σταθερές προοπτικές ανάπτυξης. Προβλέπεται πως θα υπάρχουν 55.000 καταστήματα ανοιχτά μέχρι το 2030. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τεράστιες δυνατότητες για υψηλότερα έσοδα εκείνη τη στιγμή θα διαχέονται σε μεγαλύτερες πληρωμές μερισμάτων.

Ο τρίτος -και πιο σημαντικός- λόγος είναι η σταθερή κερδοφορία της εταιρείας. Τα τελευταία τρία χρόνια, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της Starbucks ήταν κατά μέσο όρο 15,1%. Αυτό της δίνει αρκετούς πόρους για να συνεχίσει να κόβει στους επενδυτές τριμηνιαίες επιταγές.

Μετά το τελευταίο τρίμηνο, η διοίκηση αναγκάστηκε να μειώσει τις προοπτικές πωλήσεων για το σύνολο του έτους λόγω των πιο ήπιων τάσεων της ζήτησης. Ωστόσο, τα στελέχη επανέλαβαν την αρχική πρόβλεψη για αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 15% έως 20% στο οικονομικό έτος 2024.

Τι γίνεται με την αποτίμηση;

Το γεγονός ότι οι μετοχές έχουν υποχωρήσει σημαντικά, παρουσιάζει στους επενδυτές μια ελκυστική ευκαιρία αγοράς. Η μετοχή διαπραγματεύεται σε έναν ελκυστικό μελλοντικό δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) 22,4. Αυτό είναι κοντά στη φθηνότερη τιμή στην οποία έχουν πωληθεί οι μετοχές εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Με την ισχυρή παρουσία του εμπορικού σήματος της Starbucks, το σχέδιό της να ανοίξει περισσότερα καταστήματα και τα αυξανόμενα κέρδη, οι επενδυτές που αναζητούν εισόδημα δεν πρέπει να το σκεφτούν διπλά. Η τοποθέτηση 100 δολαρίων στη μετοχή της Starbucks σήμερα θα μπορούσε να αποδειχθεί μια εξαιρετική κίνηση για το χαρτοφυλάκιό σας.

Διαβάστε ακόμη    

ΕΝΦΙΑ: Τι θα δούμε στα νέα εκκαθαριστικά που «βγαίνουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο (οδηγός)

Καθολική επέκταση των πληρωμών IRIS – Χαμηλώνουν οι προμήθειες και στα POS 

ΕΚΠΑ: Κατά 1,6 βαθμούς αυξήθηκε η θερμοκρασία την τελευταία δεκαετία σε σχέση με την περίοδο 1971-1980 (πίνακες + διαγράμματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ