Τη Λιβύη επισκέφτηκε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτια Μελόνι, στον απόηχο της συμφωνίας – μαμούθ των 8 δισ. δολαρίων μεταξύ της Τρίπολης και της Eni.  

Το deal προβλέπει ότι ο ιταλικός πετρελαϊκός κολοσσός θα επενδύσει σε κοιτάσματα αερίου της βορειο-αφρικανικής χώρας, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση επιπλέον ενεργειακών προμηθειών.  

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό project υποδομών της Λιβύης από το 2000, με την παραγωγή να ξεκινάει από το 2026.

Στην κορύφωση της επένδυσης εκτιμάται ότι θα «βγαίνουν» 750 εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως, ενώ τα συνολικά έσοδα για την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τα 13 δισ. δολάρια.  

«Η συμφωνία αποτελεί ένα σημείο καμπής για τον ενεργειακό κλάδο της Λιβύης, ενώ σηματοδοτεί ότι είμαστε “ανοιχτοί” για επενδύσεις» ανέφερε ο επικεφαλής της NOC, Φαρχάτ Μπενγκντάρα, σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο.

Σύμφωνα με το project, δύο υπεράκτιες πλατφόρμες θα συνδέονται απευθείας εργοστάσιο της Eni, μεταφέροντας μεγάλες ποσότητες αερίου στην Ιταλία, κάτι που θα ενισχύσει την ενεργειακής ασφάλεια της γειτονικής χώρας και θα περιορίσει περαιτέρω την εξάρτηση από τη Ρωσία.  

Μάλιστα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και για την ανάπτυξη ενός δεύτερου κοιτάσματος (Bouri 1). Υπενθυμίζεται ότι οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων τα τελευταία τέσσερα χρόνια μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή αερίου σε τουλάχιστον 4 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως.  

Πέραν της οικονομικής διάστασης, η επίσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού είχε και άλλες επιδιώξεις, με πρώτη και κύρια τη μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, κατά τη συνάντηση με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τρίπολης, η Μελόνι επανέλαβε ότι η παράτυπη μετανάστευση από τη Λιβύη προς την Ιταλία παραμένει πολύ υψηλή και υπογράμμισε την ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακίνησης.  

Διαβάστε επίσης:

Οι βασιλικοί οίκοι και η χρυσή γκαρνταρόμπα τους – Πόσο κοστίζουν τα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ των γαλαζοαίματων (pics + vid)

Οικογένεια Παυλίδη: Πώς οι «βασιλιάδες του μαρμάρου» πούλησαν το στέμμα τους (pics)

Αυτά είναι τα έντομα που υπάρχουν στις τροφές που τρώμε – Οι φάρμες εντόμων έρχονται από το μέλλον