Καλύτερα του αναμενόμενου αποδείχθηκαν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη τείνει προς επιβράδυνση, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο της ύφεσης..

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Απριλίου, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 253.000 έναντι των εκτιμήσεων περί 180.000.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 3,4% (έναντι των προβλέψεων περί 3,6%) και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Όσον αφορά τις ωριαίες αποδοχές, οι οποίες αποτελούν βαρόμετρο για τον καθορισμό του πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 0,5% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 4,4% σε ετήσιο επίπεδο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 0,3% και κατά 4,2%, αντίστοιχα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι, παρά την αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες της χώρας, οι θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο αυξήθηκαν κατά 23.000.
Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει «σφιχτή», κάτι που συντηρεί τις πληθωριστικές πιέσεις, παρά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, δηλαδή τη Federal Reserve.

Ας σημειωθεί ότι μόλις την Τετάρτη η Fed προχώρησε σε ακόμη μία παρέμβαση των 25 μονάδων βάσης, αναθεωρώντας τα επιτόκια στο εύρος 5% – 5,25%, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Οι αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι η εν λόγω αύξηση ήταν η τελευταία για την κεντρική τράπεζα, η οποία ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τον τρέχοντα κύκλο σύσφιγξης -έναν από τους πλέον επιθετικούς όλων των εποχών.

Μεγάλο ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα διαδραματίσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Τον Μάρτιο ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 5%, συνεχίζοντας την πορεία αποκλιμάκωσης. Τα στοιχεία του Απριλίου θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα

Ο Ζουράρις και η «Αηδονοπούλου», τα τρία deals που ζορίσανε και το ένα που τελειώνει, το ματς Τσάκου-Μυστακίδη

Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Νέες επενδύσεις 20 εκατ. με φόντο την «ελληνική» Carlsberg και «πρόβα» για τα οινοπνευματώδη

TUI: Βλέπει φέτος ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά νησιά, πάνω από το 2019 – Οι top προορισμοί

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ