Λευκός Οίκος και Ρεπουμπλικανοί περιόρισαν προσωρινά τις διαφορές τους κατά τις διαπραγματεύσεις της Παρασκευής για την επίτευξη συμφωνίας για το όριο χρέους των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα «αγκάθια» σε βασικά σημεία παραμένουν, με την Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ να «αγοράζει» επιπλέον χρόνο προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανή χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, η Τζάνετ Γέλεν έγραψε «εκτιμούμε τώρα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει επαρκείς πόρους μέχρι τις 5 Ιουνίου, προκειμένου να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, εάν το Κογκρέσο δεν έχει αυξήσει ή αναστείλει το όριο χρέους έως τότε».

Η νέα «ημερομηνία Χ» αυξάνει τα χρονικά περιθώρια για τους διαπραγματευτές του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να καταλήξουν σε συμφωνία. Οι διαπραγματευτικές ομάδες δεν έχουν συναντηθεί αυτοπροσώπως από την Τετάρτη, αλλά μίλησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης και βρίσκονταν σε τακτική επικοινωνία την Παρασκευή.

Κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο το βράδυ της Παρασκευής για το Καμπ Ντέιβιντ, ο Μπάιντεν δήλωσε «Είμαστε πολύ κοντά» και «είμαι αισιόδοξος», , ώστε να αποφευχθεί το σενάριο κήρυξης στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ.

«Ελπίζω πως θα ξέρουμε απόψε αν είμαστε σε θέση να κλείσουμε συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Ο Ρεπουμπλικανός Πάτρικ Μακχένρι, δήλωσε ότι η ημερομηνία της 5ης Ιουνίου σημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι επείγον να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία. «Τώρα έχουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία», δήλωσε.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες συνέχισαν να εργάζονται μέχρι νωρίς το πρωί του Σαββάτου πάνω στο κείμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Nέα αιτήματα για κοινωνικά προγράμματα όπως τα κουπόνια τροφίμων και η υγειονομική κάλυψη Medicaid έχουν προωθηθεί από τους Ρεπουμπλικάνους και έχουν απορριφθεί από τον Λευκό Οίκο.

«Με τίποτα! Αποκλείεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκάρετ Γκρέιβς, ένας εκ των διαπραγματευτών του ρεπουμπλικανικού κόμματος, όταν ρωτήθηκε αν οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων θα εγκαταλείψουν τις απαιτήσεις τους για τα εργασιακά. «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», πρόσθεσε

Η αντίδραση ήρθε από τον Λευκό Οίκο το βράδυ της Παρασκευής. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων στέκονται ενάντια σε αυτό το σκληρό και παράλογο αντάλλαγμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς.

Ο Μακάρθι έχει δώσει σήμα τις τελευταίες ημέρες ότι σιγά-σιγά οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε μια συμφωνία. Οι δύο πλευρές περιόρισαn τις διαφορές τους στις συνομιλίες των τελευταίων ημερών σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, αν και οι λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν είναι προσωρινές και η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Η διαφαινόμενη συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, θα αυξήσει το όριο του χρέους και θα περιορίσει τις ομοσπονδιακές δαπάνες για δύο χρόνια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Επίσης, οι αμυντικές δαπάνες θα επιτραπεί να αυξηθούν κατά 3% το επόμενο έτος, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός της κυβένρησης Μπάιντεν.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,3% την Παρασκευή, καθώς οι έμποροι στάθμισαν τις αναφορές για μια διαφαινόμενη συμφωνία έναντι των ισχυρών οικονομικών στοιχείων που υποδεικνύουν μια νέα αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που λήγουν στις αρχές Ιουνίου σημείωσαν πτώση, ένδειξη ότι οι επενδυτές ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στην έγκαιρη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του αμερικανικού κράτους

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Ουάλι Αντεγέμο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι πληρωμές προς τους δικαιούχους κοινωνικής ασφάλισης και άλλους θα καθυστερήσουν εάν υπάρξει χρεοκοπία. Αλλά δήλωσε πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Κάνουμε πρόοδο και ο στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, διότι η χρεοκοπία είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Αντεγέμο σε συνέντευξή του στο CNN. “Ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι θα έχουμε καλόπιστες διαπραγματεύσεις με τους Ρεπουμπλικάνους για να καταλήξουμε σε συμφωνία, διότι η εναλλακτική λύση είναι καταστροφική για όλους τους Αμερικανούς».

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης ένα μέτρο για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας ώστε να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έναν βασικό στόχο για το κλίμα, ενώ παράλληλα θα επιταχύνει τις άδειες για αγωγούς και άλλα έργα ορυκτών καυσίμων που επιθυμούν οι Ρεπουμπλικανοί.

Η συμφωνία προβλέπει τη μείωση 10 δισ. δολαρίων από την αύξηση του προϋπολογισμού της εφορίας (Internal Revenue Service, IRS) κατά 80 δισεκατομμύρια δολάρια, την οποία ο Μπάιντεν είχε συμπεριλάβει στον νόμο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προειδοποιήσει για ένα «κύμα» φορολογικών ελέγχων, ενώ οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι η αύξηση θα χρηματοδοτηθεί της μέσω λιγότερης φοροδιαφυγής.

Οι περικοπές δαπανών που απαιτούνται για να συμφωνήσει η ρεπουμπλικανική πλευρά σε μια συμφωνία θα μπορούσαν να κοστίσουν έως και 570.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μοντέλο του Bloomberg Economics.

Αρχικά οι Ρεπουμπλικανοί είχαν ζητήσει την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους μέχρι τον επόμενο Μάρτιο με αντάλλαγμα 10 χρόνια ανώτατα όρια δαπανών, ωστόσο σε αυτό το σημείο αναμένονται σημαντικές παραχωρήσεις από τους «κόκκινους». Οι συντηρητικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων είχαν ήδη αντιδράσει την Πέμπτη στην ιδέα μιας μικρής συμφωνίας, με την ομάδα Freedom Caucus της Βουλής των Αντιπροσώπων να στέλνει επιστολή στον Μακάρθι απαιτώντας να παραμείνει αμετακίνητος στη θέση του.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που κυριάρχησαν στο μετεκλογικό ράλι και η συνέχεια

«Γαλανόλευκο τσουνάμι»: Παγκόσμιοι πρωταθλητές στις επενδύσεις οι Έλληνες εφοπλιστές

Dolphin: Συμφωνία για χρηματοδότηση της α’ φάσης για το γκόλφ του Kilada Ηills – Στόχος να ανοίξει το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ